Romet Kreek • 6. detsember 2012 kell 10:43

Fitch hoiatas Suurbritanniat

Reitinguagentuur Fitch hoiatas Suurbritanniat, kuna riigi eelarvepõhimõtete tõsiseltvõetavus on nõrgenenud, sest riik et saa võlaeesmärkide täitmisega hakkama, vahendab Bloomberg.

„Meil on reitingu langetamise risk,“ ütles Scotiabank Europe’i analüütik Alan Clarke. „Kuid see, et meil on võlakirjatootlused hetkel madalal, on Suurbritanniale positiivne. Pensioniuudis oli eile suur võlakirjahindade liigutaja.“

Suurbritannia rahandusminister George Osborne teatas eile pensioniplaanide läbivaatamisest, mis tähendab, et ettevõtted võivad osta vähem pikaajalisi võlakirju.

Briti vastutustundliku eelarve amet teatas, et nende arvates ei suuda valitsus vähendada võlakoormat 2015-1016. eelarveaastal, kui võlakoormus teeb tipu 79,9 protsendil SKPst ja hakkab järgnevatel aastatel langema.

Fitch hoiatas, et eesmärkidest loobumine nõrgendab Suurbritannia eelarve tõsiseltvõetavust, mis on olnud üks Suurbritannia tippreitingu AAA toetavaid faktoreid. Prantsuse valitsuse 10aastase võlakirja tootlus tegi teist päeva järjest põhja pärast seda, kui Moody’s kärpis läinud kuul Prantsusmaa reitingut.

„Ma olen selgelt selles seltskonnas, kes usuvad, et turud on reitinguagentuuridest kiiremad,“ ütles Briti võlakirjade emiteerimise eest vastutava ameti juht Robert Stheeman. „Reitinguagentuurid jooksevad sabas, mitte ees ja tõenäoliselt on turud juba nende muudatustega arvestanud. Näiteks Prantsuse reitingut kärbiti, kuid võlakirjatootlused tegid kõigi aegade madalamaid tasemeid.“

„Praegu peavad ettevõtete pensioniplaanid ostma pikaajalisi võlakirju, et oma defitsiite katta,“ ütles Clarke. „Kui nad ei pea enam nii karmilt oma tulevasi kohustusi hindama, ei osta nad enam nii palju võlakirju, mistõttu hinnad langevad.“

Hetkel kuum