Alyona Stadnik • 7. detsember 2012 kell 16:01

Eesti Rahva Muuseumi direktoriks saab Tõnis Lukas

Kultuuriminister Rein Lang  kinnitab Eesti Rahva Muuseumi direktoriks Tõnis Lukase, vastava ettepaneku tegi ministrile konkursikomisjon.

Konkursikomisjoni esimehe, kantsler Siim Suklese sõnul on Tõnis Lukas suurte kogemustega tippjuht. “Lukas tunneb hästi Eesti Rahva Muuseumi, kuna oli aastatel 1992  kuni 1995 ERMi direktor,“ märkis Sukles. „Lukase kogemused annavad kindluse, et tema juhtimisel õnnestub Raadil välja ehitada kaasaegne muuseumikompleks ja  muuta sealne keskkond avatud kultuuriruumiks,“ lisas Sukles.

Eesti Rahva Muuseumi direktor vastutab muuseumi igapäevase ja strateegilise juhtimise eest. Oluline ülesanne on muuseumi sisulise- ning majandustegevuse lühi- ja pikaajaline planeerimine ning kavandatu elluviimine.

 Kultuuriministeerium kuulutas välja konkursi Eesti Rahva Muuseumi direktori ametikohale seoses Eesti Rahva Muuseumi senise direktori Krista Aru lahkumisega direktori ametikohalt. Krista Aru esitas  Kultuuriministeeriumile avalduse lahkuda  direktori ametikohalt, soovides keskenduda edaspidi senisest enam uurimistööle.

 Hea teada:

Tõnis Lukas on omandanud Tartu Ülikoolis magistrikraadi ajaloo erialal.

Tõnis Lukas on Riigikogu XII koosseisu liige ja keskkonnakomisjoni esimees. Ta on olnud Riigikogu liige ka VIII, IX, X, XI koosseisus. Varem on ta töötanud Tartu Ülikooli lektorina, aastatel 1992-1995 oli ta Eesti Rahva Muuseumi direktor, 1996–1997 Tartu linnapea. 1999–2002 oli Lukas haridusminister, 2007-2011 haridus- ja teadusminister. Ta on kuulunud ka Eesti Kongressi (1990–1992) ja aastatel 1993–2005 Tartu Linnavolikokku.

Lukas on erakonna Isamaa ja Res Publica Liit, Eesti Rahva Muuseumi Sõprade Seltsi, Eesti Kutsehariduse Edendamise Ühingu, Eesti Muinsuskaitse Seltsi, Õpetatud Eesti Seltsi, Kaitseliidu, Vaba Isamaalise Kodaniku, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kuratooriumi liige. Ta on avaldanud artikleid nii ajakirjanduses kui erialakogumikes, kooliõpikuid, raamatud "Tartu toomhärrad 1224–1558" (Tartu, 1998) ning „Jõudu meil on 2012“.

Tõnis Lukas on pälvinud Riigivapi IV klassi teenetemärgi (2006).

Konkursikomisjoni kuulusid Eesti Kunstimuuseumi peadirektor Sirje Helme, Tartu Ülikooli etnoloogia professor Art Leete, Tallinna Ülikooli Eesti Humanitaarinstituudi kultuuriajaloo dotsent Marek Tamm, teater „Vanemuine“ direktor Paavo Nõgene, kultuuriajakirja „Akadeemia“ peatoimetaja Toomas Kiho ning Kultuuriministeeriumi kantsler Siim Sukles, asekantsler Anton Pärn, muuseuminõunik Marju Reismaa ning finants- ja varahaldusosakonna juhataja Liili Kaska.

 

 

Hetkel kuum