Rainer Saad • 23. jaanuar 2013 kell 16:23

Uus hirm USAs: eluasemehinnad tõusevad liiga kiiresti

„Müügiks” märk võib naabritele olla pinnuks silmas ükskõik millisel tänaval, aga selle puudumine võib olla palju suurem probleem, kirjutas CNBC.

USA Riikliku Maaklerite Assotsiatsiooni (NAR) andmetel oli detsembris Ameerikas müügis 1,82 miljonit eluaset. Seda on 22 protsenti vähem kui 2011. aastal ning see on madalaim tase peale 2005. aasta maid, kui sõnale „eluase” järgnesid sõnad „buum” ja „mull”. Arvestades praegust müügitempot, kuluks 4 ja pool kuud, et müüa turul olevad eluasemed.

„Suurim mure turul on praegune varude olukord,” ütles NARi peaökonomist Lawrence Yun. „Kui eluasemete müük püsib praegusel tasemel, on hinnatõus garanteeritud. Me ei taha, et hinnad tõuseksid kiiremini kui sissetulekud.”

Praegu on Ameerikas kuskil 10,7 miljonit laenajat, kes võlgnevad rohkem, kui nende eluase väärt on. See on sundinud omanikke jääma oma kodudesse ning mitte müüma. Kuigi ehitusfirmad on üha rohkem alustanud uute eluasemete ehitamist, ei ole see pooltki nii palju kui oli kinnisvarabuumi ajal.

Selle tulemusena on eluasemehinnad teinud kiirema tõusu kui enamus analüütikuid on prognoosinud. CoreLogicu andmetel on võrreldes eelmise aasta novembriga eluasemehinnad tõusnud aastaga 7,4%.

Hetkel kuum