Raivo Sormunen • 5 veebruar 2013

Tallinki reisijate arv kahanes kõvasti

Tallink Grupp vedas jaanuaris 556 813 reisijat ehk 13,6% vähem kui aasta eest. Äripäevale teadaolevalt oli viimati niivõrd suur kuine langus 2010. aasta jaanuaris, mille reisijate arv vajus 15,1%.

Suurima langusega oli jaanuaris Läti-Rootsi (-20,9%) ja Soome-Rootsi liin (-19,7%). Laevanduskontsern märgib börsiteates, et jaanuari alguses oli Riia-Stockholmi vahet seilav M/L Silja Festival nädal aega prahitud ning liinil laeva ei asendatud.

Soome-Rootsi suunal mõjutas aga reisijate arvu langust see, et Silja Europa lõpetas liinil opereerimise 20. jaanuaril, aga Baltic Princess alustas opereerimist alles veebruari alguses, pärast korralisi hooldustöid.

Eesti-Soome vahet vedas Tallink jaanuaris 263 974 reisijat ehk 11,2% vähem kui aasta eest. Tallink põhjendab langust M/L Stariga, mis ei opereerinud kümme päeva korraliste hooldustööde tõttu.

Samuti tõi laevafirma välja, et kruiisilaev Silja Europa alustas Tallinn-Helsingi liinil opereerimist 23 jaanuaril kruiisilaeva Baltic Princess asemel.

Möödunud aasta jaanuaris Eesti-Soome ja Rootsi-Eesti vahel tõrkeid ei olnud.Küll aga ei opereerinud mullu jaanuaris kaheksa päeva korraliste hooldustööde tõttu M/S Victoria.

Selle aasta jaanuaris oli Eesti-Rootsi vahel seilav kruiisilaev Victoria I nädal aega prahitud, liinil laeva ei asendatud. Kruiisilaev Baltic Queen ei opereerinud samuti neli päeva korraliste hooldustööde tõttu ning liinil laeva ei asendatud.

Viimase kuu jooksul on Tallinki konkurendid teinud Läänemerel kaks suurt muutust. Nimelt tõi Viking Line 13. jaanuaril Soome-Rootsi liinile uue liinilaeva MS Viking Grace ning 31. detsembril alustas Tallinn-Helsingi liinil Eckerö Line'i laev MS Finlandia, mis vahetas välja vana MS Nordlandia.

6. maist kuni 1. septembrini ehk suvehoojaks on Viking Line lubanud Tallinn-Helsingi liinile tuua MS Isabella, mis senini sõitis Turu ja Stockholmi vahel.Sellega kavatseb Isabella kahekordistada Viking Line reisijateveo mahtu Tallinn-Helsingi liinil.

Tallinki kaubaveo ühikute arv langes jaanuaris 14,2%, olles 21 299. Veetud sõiduautode arv langes 67 327ni (langus 4,3%).

Tallink Grupi aktsia on alustanud täna Tallinna börsil 2,5% langusega, tasemel 0,89 eurot.

Hetkel kuum