Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kuidas maanduda turvaliselt aastas 2050?

  The Economisti ajakirjanikud ennustavad, et  40 aasta jooksul toimub maailmas hulk megamuutusi. 

  Pikaajaline ennustamine pole sageli kuigi edukas. Siiski on prognoosid huvitavad ka siis, kui need polegi veenvad. The Economisti ajakirjanikud ongi võtnud ette ennustamise raske töö ning näitavad 20 teemavaldkonnas kätte suuna, kuhu maailm on liikumas.
  Koli Aafrikasse
  Demograafia on väheseid valdkondi, kus 40 aasta prognoosid võivad tegelikkusele üsna lähedal olla. Seega on demograafia omamoodi alus ennustustele kõigis ülejäänud valdkondades. Mõnigi levinud teabekild satub selles hoopis uude valgusesse. Meil olla tulemas Hiina sajand? Ei sugugi. Sealne rahvaarv pöördub langusesse juba 2025. aastaks. Aastal 2050 on maailma suurim riik hoopis India. Rahvastiku kasvu põhiraskus nihkub lähikümnenditel aga hoopis Aafrikasse, mille rahvaarv ületab 2050. aastaks Euroopat koguni kolm korda. Sündimus hakkab aga langema kõikjal ning ilmselt saavutab maailma rahvastik sajandi teisel poolel umbes kümne miljardi juures oma lae. Kõikidele ülerahvastatud maailma pelgajatele on hea uudis aga see, et rahvastiku kasv on SKP ja rikkuse peamine allikas.
  Näita üles kodanikujulgust
  Demokraatia. Unustage demokraatia, selle asemel tuleb muretseda vabaduse ja õigluse pärast. Kui teil veab, siis olete 2050. aastaks e-valitsusega paradiisis, kus riik hoolitseb te soovide eest sama hoolsalt kui Amazon teie kirjanduslike valikute eest. Kui teil ei vea, siis lõpetate kusagil Silvio Berlusconi Itaalia ja Vladimir Putini Venemaa vahepealses riigis, mida valitsevad avaliku arvamuse manipuleerimises ja kriitikute äraostmises vilunud küünilised siseringid. Tehnoloogia ja kodanikujulgus otsustavad, kumb neist väljavaadetest võidab.
  Hari end ja tee rohkem tööd
  Riik. Rahvastik vananeb. Pensionid ja tervishoiukulud on laes ja tõusevad veel. Heaoluriik on pankrotis! Rahvastiku vananedes kujuneb välja poliitika, mis kulutab kallutatult pigem vanadele kui noortele. Nutikas riik toimib vastupidiselt, kuna see on tegelikult parim viis toetada kõiki. Kasv johtub ennekõike paremate oskustega töötavast elanikkonnast. Selle inimkapitali vundament on haridus ning riik peab katma koolilaste kulud, jagama tudengite omi ning aitama vaesematel täiskasvanutel omandada uusi oskusi.
  Leia võimalus inimesi ühendada
  Tehnoloogia. Elame maailmas, kus inimesed on pidevas ühenduses ja vahemaad pole enam probleem nagu vanasti. See toob aga kaasa ühe veidra asja, liitreaalsuse, mis ühendab reaalse ja virtuaalmaailma mitte niivõrd vahemaad tappes, kui rakendades seda teenuses.
  Inimesed saavad sisse logida (ja seega töötada), kus iganes nad ka ei viibi ja elukoha valikul on neil palju rohkem vabadust. See tähendab võimalust linnakeskustest eemale kolida. Nad saavad hõlpsamini elada kohas, mis neile meeldib. Olenevalt jõudude kujunemisest võib odavam ja parem kommunikatsioon inimesi tegelikult liita, mitte lahutada.
  Ole investeerimisel jätkuvalt ettevaatlik
  Majandus. 40 aastat tagasi ei olnud tärkavaid turge, 40 aasta pärast on need aga pildilt kadunud. Mõned jõuavad enne vananemist rikkaks saada, teised, näiteks Hiina, on raskustes. Kindel, et Aasia (mitte Hiina, vaid Aasia laiemalt) võtab sisse juhtpositsiooni, mis tal on olnud ajaloos. Oodata on suurt tasandumist, mille käigus vaesem maailmaosa jõukuselt rikkamale järele jõuab.
  Äriettevõtlus muutub keerulisemaks, konkurents teravamaks. Sellest peaks võitma tarbija, kellele uued tehnoloogiad ja ettevõtlus paljutki odavamaks muudab. Teisalt muutvad keerulisemaks karjäärimudelid, mis asenduvad keerulisemate - vabatahtlikul, vabakutselisel ja lepingulisel tööl põhinevate - mudelitega.
  Mõni asi ei muutu kunagi. Ka edaspidi kinnitavad börsimaaklerid ja investeerimisvõlurid investoritele kõige kuumemagi buumi ajal, et seekord on kõik teisiti ja kaotada pole võimalik. Ning ainult rumalad investorid jäävad neid uskuma. Majandustsüklid ei kao ning lähikümnendeil näeme neid terve hulga.
  Vii oma äri kosmosesse
  Teadus. Lääs kaotab juhtpositsiooni poliitikas ja majanduses, ilmselt ka sõjanduses. Kas midagi ka meile jääb? Võib-olla teadus. Teaduse raskuspunkt kandub keemialt ja füüsikalt bioloogiasse, kus meid ootab mõndagi põnevat, aga ka kohutavat. Eeskätt on see seotud DNA uurimisega.
  Uut kosmosevõidujooksu ei tule, küll aga kujuneb kosmos selle sajandi jooksul üha enam äritegevuse kohaks, mis aegamööda asendab kulukad ning pigem poosetamisele suunatud riiklikud kosmoseprogrammid.
    
  Millisena näete oma ettevõtet 40 aasta pärast?
  Kaido Kaare, ASi Kalev tegevjuht
  "Kalevi ametlik visioon ulatub küll umbes 10 aasta kaugusele, kuid olen kindel, et senist ajalugu arvestades on Kalev ka aastal 2050 tugev ja väärikas tegija piirkonna magusasektoris ning traditsioonide edasikandmine jätkub ka kõiki neid uusi trende, muutusi ja tehnoloogiaid arvesse võttes.
  Täpsem strateegiline plaan on lähema kolme aasta peale, nii et täna planeerime tooteid ja muudatusi aastasse 2015. Olen kindel, et tugev ajalooline taust, inimlik uudishimu ja põnevad tulevikumuudatused panevad paljusid maailma pikemale arengusuunale kaasa mõtlema ja neid oma tegemistes arvestama ja realiseerima."
  Madis Habakuk, Estonian Business School Groupi juhatuse esimees
  "Aastaks 2050 on Hiina SKP suure tõenäosusega üle 50% USA omast suurem. Sellest tulenevalt peame juba täna valmistuma. Tõenäoliselt on 40 aasta pärast hiina keel meie regiooni ärihariduses teine või kolmas võõrkeel. See mõjutab ka organisatsioonikultuuri ja äriharidust. See on põhipõhjus, miks EBS hoiab kätt "Hiina pulsil".
  EBSi visiooni üks variant vaatab 2050. aastasse. EBSi Helsingi filiaali avamise üks põhjus oli arvestamine Eesti ja Soome majanduste integreerumisega. Filiaalide loomine paneb emaülikooli paljuski "sundviskesse", vastamaks ärimaailma vajadustele."
  Raamatu info:
  "Megamuutus: maailm aastal 2050"
  The Economist
  Tõlkija Vahur Lokk
  Äripäev 2013 (ilmub 20. veebruaril), 320 lk
  Pehme köide
 • Hetkel kuum
Luminori jätkusuutlikkuse juht: rohelisusest saab soodsama laenu argument
Praegu on see veel iga panga enda otsustada, kas anda rohelisematele ettevõtetele soodsamat laenu. Tulevikus eeldame, et nende jaoks, kellel on suurem kliimarisk, muutub üldjuhul ka laen kallimaks, kirjutab Luminori jätkusuutlikkuse juht Kadri Vunder.
Praegu on see veel iga panga enda otsustada, kas anda rohelisematele ettevõtetele soodsamat laenu. Tulevikus eeldame, et nende jaoks, kellel on suurem kliimarisk, muutub üldjuhul ka laen kallimaks, kirjutab Luminori jätkusuutlikkuse juht Kadri Vunder.
Hinnatõusu suurimaks mõjutajaks oli jaanuaris toit
Toiduhindade kallinemine andis jaanuaris kuisest inflatsioonist 60% ja aastasest kolmandiku. Selgus veel üks põhjus, miks inflatsioon ootamatult kiirenemisele pöördus.
Toiduhindade kallinemine andis jaanuaris kuisest inflatsioonist 60% ja aastasest kolmandiku. Selgus veel üks põhjus, miks inflatsioon ootamatult kiirenemisele pöördus.
USA tahab Vene alumiiniumile kahekordset tolli kehtestada
USA kavatseb Venemaal toodetud alumiiniumile juba sel nädalal kehtestada 200% tollimaksu.
USA kavatseb Venemaal toodetud alumiiniumile juba sel nädalal kehtestada 200% tollimaksu.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Taavi Tamkivi sai Kredexi ja EASi nõukogu liikmeks
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan nimetas EASi ja Kredexi ühendasutuse uueks nõukogu liikmeks idufirma Salv tegevjuhi Taavi Tamkivi.
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan nimetas EASi ja Kredexi ühendasutuse uueks nõukogu liikmeks idufirma Salv tegevjuhi Taavi Tamkivi.
Nordeconi ehitusdivisjoni juht: pole põhjust arvata, et ehitusmaterjalide hinnad langevad
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Taavi Tamkivi sai Kredexi ja EASi nõukogu liikmeks
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan nimetas EASi ja Kredexi ühendasutuse uueks nõukogu liikmeks idufirma Salv tegevjuhi Taavi Tamkivi.
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan nimetas EASi ja Kredexi ühendasutuse uueks nõukogu liikmeks idufirma Salv tegevjuhi Taavi Tamkivi.

Olulisemad uudised

Naftamaailma uus oluline tegija - India muudab Vene nafta Läänele paslikuks kütuseks
India roll muutub naftaturgudel üha olulisemaks, sest riik impordib suures koguses Vene soodsat naftat, et see rafineerida ning saadud kütus edasi Euroopasse ja USAsse müüa, kirjutab Bloomberg.
India roll muutub naftaturgudel üha olulisemaks, sest riik impordib suures koguses Vene soodsat naftat, et see rafineerida ning saadud kütus edasi Euroopasse ja USAsse müüa, kirjutab Bloomberg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.