Ave Lepik • 25. veebruar 2013 kell 13:59

Kaja Kallas: LNG terminal võiks olla Eestis

LNG terminali asukoha valikul on Eesti jaoks kahtlemata tähtis, et see paikneks just siin, leiab riigikogu majanduskomisjoni liige Kaja Kallas.

Terminal suurendaks Eesti olulisust regionaalselt, tooks kaasa majandusarengu ja looks juurde töökohti, põhjendas Kallas. "Lisaks ei saa alahinnata ca 500 miljoni euro investeeringu mõju Eesti arengule.“

Riigikogu majanduskomisjon arutas täna Eesti seisukohti Euroopa Komisjoni teatisele „Toimiv energiaturg“, mis muuhulgas näeb ette Baltimaade ja Soome regionaalse gaasituru käivitamist ja veeldatud maagaasi (LNG) terminali rajamist, mille osas on kaalutud erinevaid asukohti nii Eestis, Lätis kui ka Soomes.

Majanduskomisjon leidis, et rajatava LNG terminali operaator peab olema sõltumatu praegusest turgu valitsevast gaasitarnijast ja et terminali asukoha valikul peab eelistama kõige kiiremini valmivat, madalaima investeeringu vajadusega alternatiivi, et tekitada hinnakonkurents ja tagada tarbijale soodsam gaasi hind.

Euroopa Komisjoni teatist „Toimiv energiaturg“ käsitleb oma reedesel istungil ka Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon. 

Hetkel kuum