6 märts 2013

Parts: LNG-terminali asukoht sõltub projekti küpsusest

Majandusminister Juhan Parts ütles pärast eilset kohtumist Euroopa Komisjoni energiavolinikuga, et regionaalse LNG-terminali asukoht sõltub paljus konkureerivate projektide küpsusastmest.

“Suur rõhuasetus on ka projekti arendajatel, kes peavad tõestama ühe või teise projekti paremust,” rääkis Parts Brüsselist, kus kolme Balti riigi, Poola ja Soome majandusministrid arutasid eile volinik Günther Oettingeriga Läänemere idakalda gaasituru hetkeseisu .

“Nende projekti küpsusest ja usutavusest sõltub väga palju,” märkis Parts, mööndes, et see olgu arendajatele signaaliks.

Detailseid kriteeriume eile veel ei arutatud – vaadati laiemat konteksti.

“Kontekst on väga oluline, see ei ole Eesti-Soome maavõistlus,” ütles Parts, viidates Euroopa Komisjoni tellitud uuringule, mis soovitab regionaalse terminali rajada kas Soome lahe lõuna- või põhjakaldale.

Partsi sõnul ei ole veel paigas, milliste kriteeriumide järgi projektide paremust hindama hakatakse.

Partsi sõnul on vajalik, et kõiki projekte käsitletakse võrdselt ning võimalikult läbipaistvalt. Ise on minister seda meelt, et majanduslikud näitajad, sh küpsusaste, on mõlemal Eesti projektil parem kui Soome omal.  “See peaks kindlasti rääkima mõne Eesti projekti kasuks,” lausus Parts.

Järgmine kohtumine on ekspertide tasandil märtsi lõpus.

Hetkel kuum