27 märts 2013

Mõis käib maksuametiga jõunumbri pärast kohut

Ettevõtja Jüri Mõis meenutab ajakirja Gentleman märtsinumbris kahe aasta tagust halba kogemust maksuametiga, mil K-Komando tema kontori läbi otsis.

Kaks aastat tagasi aprillis, ühel teisipäeva hommikul otsisid maksupolitsei ja eriüksus K-Komando Jüri Mõisa kui kütuse hulgimüüja Letofin Trading nõukogu liikme töökoha läbi.

Prokuratuur süüdistas ettevõtet suures ulatuses maksudest kõrvale hoidmises, esitati kahtlustus maksudeklaratsioonis valeandmete esitamises. Hiljem otsiti läbi ka teisi töökohti ja kaks juhatuse liiget arreteeriti.

Kui Mõis kontorisse jõudis, oli läbiotsimine juba alanud. Küsimusele "mis siin toimub?" vastas kollases nahkpintsakus ja, püstoliga vööl, uurija: "Kui teile siin midagi ei meeldi, siis me võime teile pakkuda 48tunnilist puhkusepaketti".

"Niimoodi ütleski," imestab Mõis, käed risti rinnal. "Kui meie jurist küsis, mida ta sellega mõtles, vastas uurija, et see oli nali."

Mõis ei pea sellist käitumist kohaseks. Teda ei kuulatud üle, kuigi ta seda soovis, ja prokuratuurist selgitust küsides ta seda enda sõnul ei saanud. "Käisin maksuameti juhi juures, kes ütles vaid, et kriminaalmenetlus ei peagi meeldiv olema. Selline tunne oli, et pätid ja politseinikud on kohad omavahel ära vahetanud," meenutab Mõis.

Nüüd hakkab sellest loost kaks aastat täis saama ning asi on kohtus. Mõis tõdeb, et midagi eluohtlikku selles ei ole, võrreldes Toomas Annuse looga, mis viis südamerikkeni. "Ju me vaidleme edasi." Samas ootab ta huviga, mis saab.

Autor: Alyona Stadnik, Kiiev, Ave Lepik

Hetkel kuum