Sirje Rank • 2. mai 2013 kell 11:47

Euroopa Keskpank kärpis intressi

Täna väljasõiduistungil Bratislavas euroala intressimäärasid arutanud Euroopa Keskpanga nõukogu otsustas enim jälgitud baasintressi määra kärpida 0,25 protsendipunkti võrra 0,50% tasemele.

Hoiustamise püsivõimaluse intressimäär jäi 0% tasemel muutmata, et mitte minna negatiivsele territooriumile. Laenamise püsivõimaluse intressimäär alanes 0,50 protsendipunkti võrra 1,00%-le.

Otsus oli oodatud, kuna viimase kuuga on euroala majandusnäitajad halvenenud ning inflatsioon oluliselt madalam laeks seatud kahe protsendi tasemest. Agentuuri Bloomberg küsitletud 70 analüütikust prognoosis intressikärbet 44.

Samas ei pruugi keskpanga intressimäära kärpest tulla euroala probleemidele erilist leevendust, kuna keskpanga rahapoliitika ülekandemehhanism ei toimi ning madalad intressimäärad ei jõua euroala nende riikide ettevõtete ja majapidamisteni, kes laenukergendust kõige enam vajaksid.

Nii oodatakse keskpanga juhilt Mario Draghilt täna selgitusi ka selle kohta, kas keskpank plaanib erakorralisi meetmeid eelkõige väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete laenutingimuste leevendamiseks.

Viimati kärpis Euroopa Keskpank enim jälgitud baasintressi määra ehk põhiliste refinantseerimisoperatsioonide pakkumisintressi alammäära 2012. aasta juulis 0,75%-le.

Hetkel kuum