Romet Kreek • 18. juuni 2013 kell 7:03

Hiinas tõusid eluasemete hinnad

Hiina suurlinnades tõusid eluasemete hinnad kahe aasta kiireimas tempos, vahendab Bloomberg.

Uute aluasemete hinnad Pekingis, Shanghais ja Guangzhous tegid mais suurima tõusu vähemalt alates 2011. aasta jaanuarist. 70 suurlinnast 69s tõusid eluasemete hinnad.

Kinnisvara hinnatõus piirab peaministri Li Keqiangi võitlust majanduse aeglustumisega, mis näis maikuus süvenevat. Hiina keskpank hoidus täna pangandussüsteemi raha lisamast. Rahaturu intressimäärad on tõusnud sel kuul seitsme aasta kõrgemale tasemele. Likviidsuspitsitus võib Fitch Ratingsi andmetel kutsuda esile panganduskriisi.

„Valitsus on dilemma ees,“ ütles Normura Holdingsi Hiina peaökonomist. „Raske on piirata kinnisvaraturgu, kui samaaegselt vajab majandus toetamist, millel on tugev sõltuvus kinnisvarast.“

Suurim hinnatõus oli Guangzhous, kus aastaga kallinesid eluasemed 15%. Pekingis tõusid kinnisvarahinnad 12% ja Shanghais 10%. Nendes linnades on kiireim hinnatõus alates 2011. aasta jaanuarist, kui valitsus muutis andmete kogumise metoodikat. Ainus suurlinn, kus kinnisvarahinnad langesid, oli Wenzhou. Seal muutusid eluasemed aastaga 3,6% odavamaks.

Hiina suurima kinnisvaraarendaja China Vanke juht Wang Shi hoiatas 6. juunil, et Hiina kinnisvaraturg riskib mullistumisega.

„Me eeldame, et kinnisvarahinnad stabiliseeruvad aasta lõpus, kuna turul kulub aega, enne kui valitsuse meetmetega arvestatakse,“ ütles SinoPac Financial Holdingsi analüütik Jenny Huang. „Paregu on valitsusel keeruline viia ellu täiendavaid piiranguid, kuna makronäitajad viitavad nõrgemale majandusele. Kasv on jätkuvalt suurim probleem.“

 

 

Hetkel kuum