Sirje Rank • 20. juuni 2013 kell 9:07

ELi uus seitsme aasta eelarve kokkuleppele lähemal

Euroopa Parlamendi läbirääkija kõnelustel ELi järgmise seitsme aasta eelarve üle, milles valitsusjuhid veebruaris kokkuleppele jõudsid, on valmis aktsepteerima eelarve üldmahu vähendamist tingimusel, et perioodi keskel asjade ja eelarve seis uuesti üle vaadatakse.

Sellega on kasvanud tõenäosus, et ka Euroopa Parlamendi täiskogu annab juuli algul eelarveraamistikule oma heakskiidu.

Eestil oleks sellest palju võita, kuna uues eelarveraamistikus suurenevad põllumajandustoetused ning Eesti võib arvestada rahastusega ka suurteks infrastruktuuri projektideks. Eesti jaoks oleks halvim variant, kui järgmise eelarveraamistiku kokkuleppimine viibib ning toimetada tuleb üheaastaste eelarvete alusel.

Euroopa Parlamendi eelarvekomitee esimees Alain Lamassoure nõustus ELi valitsusjuhtide heakskiidetud plaaniga fikseerida eelarve maht 960 miljardi euro tasemel. See on vähem kui komisjoni algselt pakutud veidi üle triljoni euro ning alla 994 miljardi euro, mis on praegu kehtiva eelarveraamistiku maht.

Lamassoure nõustus ettepanekuga pärast valitsusjuhtidelt saadud kinnitust, et 2016. aastal vaadatakse üle, kas taoline eelarvelagi on piisav. Lamassoure on parlamendi suurima fraktsiooni Euroopa Rahvapartei liige.

Euroopa Parlamendi sotsiaaldemokraatide fraktsioon, mis on suuruselt teine parlamendigrupp, keeldus aga jätkuvalt kokkulepet heaks kiitmast, kuna see "seob meie käed ja kärbib meie ambitsioone ELi olulistes poliitikavaldkondades," nagu ütles sotsiaaldemokraatide liider Hannes Swoboda.

Seega on jätkuvalt lahtine, kas Euroopa Parlamendi 754 kohaga täiskogu juulis eelarveraamistiku heaks kiidab.

Kokku peaks Eesti ELi järgmisest eelarveraamistikust saama 5,9 miljardit eurot ning eelarvesse maksma 1,4 miljardit. Lõppeva perioodiga võrreldes suurenevad summad enam kui 900 miljoni euro võrra.

Hetkel kuum