Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Hobi. Kaamose eest vee alla peitu

    Sukeldumist peetakse üldiselt suviseks meelelahutuseks, kuid sukeldumisklubid korraldavad huvilistele kursusi aasta läbi – ka märgadel ja külmadel kuudel.

    Oxygene Tallinn Sukeldumiskeskuse instruktori Kert Meidra sõnul läbitakse Eestis sukeldumiskursuse kaks esimest osa ehk teooria ja basseinis sukeldumine, et soojamaareisil kursus avaveesukeldumisega lõpetada ja reisil edaspidi sukeldumist nautida.
    “Soojale maale pole mõtet teooriat õppima sõita,” leiab ka Panga Diving Resortis kursusi korraldav  sukeldumiskeskuse Maremark instruktor Alo Toom. “See on ajavõit puhkusel,” leiab ka Eesti Sukeldujate Klubi instruktor Maido Lipp.
    Poolsada õppurit saavad lisa. Talviti läbib Oxygene Tallinn Sukeldumiskeskuses kursuse 20–50 inimest. Selle talve kohta ei taha Meidra veel ennustada, kuna eestlaste peamises talvises päikesereiside sihtkohas Egiptuses on poliitiliselt ärevad ajad.
    Lipp arvab, et talviti sukeldumiskursustel käimine võiks populaarsem olla. Kuid vahepealne mõõn on tema sõnul läbi saamas ja taas käib rohkem rahvast sukeldumisega tutvumas. “See aasta on tõusuteel,” lisas ta.
    Sukeldumine sobib enamikule inimestest. “Midagi keerulist pole, tuleb vaid kohale tulla,” julgustas Lipp avastama uut ja põnevat veealust maailma. Sukeldumine pole ka kallim kui enamik muid hobisid, näiteks lainelauasõit.
    Talvel saab jää alla vaadata. Kui Eestis on kursuse kaks esimest osa läbitud, saab mõnes muus riigis, kus on sukeldumiseks sobivam ilm, teha kolmanda osa. Meidra suvalise instruktori juurde minna ei soovita, nende õpilaste eest lepitakse alati kokku, kus ja kelle käe all viimane kursuse osa toimub. “Korraldame siis selle oma Oxygene’i ketis või mõne koostööpartneri juures. Et ei juhtuks halbu üllatusi, näiteks paadis pole sobival päeval kohta vms,” lisas Meidra.
    Reisil koolituse lõpetamine on pisut kallim, sest Eestis toimuval kursusel on üldjuhul varustuse rent hinna sees, muudes riikides võidakse selle eest lisatasu küsida.
    Toom toob välja, et talvistele kursustele on ­oodatud ka kogenumad sukeldujad. “Suvel ei saa jääd vee all vaadata,” rääkis ta eksootilisest ilust, mida väga paljudes kohtades nautida ei saa. Nimelt käiakse ka Eestis talvel sukeldumas, sest siis on nähtavus parem. Näiteks Saaremaal on ka talviti lahtist vett, et sukelduda. Algajaid siiski jääauku sukelduma veel ei lubata.
     
    Taust
    Veealuse elu vaatamiseks alati varustust vaja
    Ühe hingetõmbega sukeldumist (tänapäeval freediving ehk apnea sukeldumine) on harrastatud juba aastatuhandeid ja alati on mõeldud sellele, kuidas saaks vee all kauem olla.Tänapäevane sukeldumine SCUBA (Self Contained Underwater Breathing Apparatus) varustusega sai alguse 18. sajandi teisel poolel. Aastatel 1942–1943 muutsid Jacques-Yves Cousteau ja Emile Gagnan kogu süsteemi radikaalselt ja lõid oma Aqua-Lungi süsteemiga uue ajastu hobisukeldumises.Tänapäeva suurim hobisukeldujate ühendus PADI (Professional Association of Diving Instructors) loodi aastal 1966 (loojad John Cronin ja Ralph Erickson).
     
    Soovitus
    Sukeldujaks arvuti eest lahkumata
    Õpi sukeldumise teooriat veebis, PADI eLearning ehk e-õpe võimaldab läbida erinevate kursuste teooriaosa täielikult interneti kaudu. www.padi.com/elearning-scuba-registration
    Saada laps laagrisse õppima
    Eestis toimub suviti mitmel pool – saartel ja rannakülades – sukeldumislaagreid. Laagrimaks algab 7 eurost inimese kohta.
     
    Kommentaar
    Mine proovisukeldumisele
    Alar Vainola, Coca-Cola HBC Eesti müügi arendaja, sukelduja 2013. aasta suvestEnne päris kursustele minekut soovitan kindlasti minna proovisukelduma, kus saab hästi teada, kas sulle meeldib sukeldumine või mitte. Kahjuks ilmselt paljud ei tea sellest võimalusest. Mulle pakuti proovisukeldumise võimalust, kus käisin, ja sukeldumine hakkas meeldima. Veealune maailm lihtsalt on teistsugune. Siis ­uurisin edasi, milliseid kursusi on vaja, et sukeldumisega edasi tegeleda. Kindlasti on kevadel mõnusam sukeldumisega alustada, kuna siis saab kohe Eestis avaveele sukelduma minna, kuid paljud kiidavad ka soojale maale mineku võimalust. Ise pole veel käinud, kuid mõtted on.
     
    Tasub teada
    Kursused eri tasemetele
    LastelePADI Bubblemaker. Sissejuhatus veealusesse maailma. Vähemalt 8 aasta vanused lapsed saavad võimaluse sukeldumisvarustusega ja instruktori professionaalse järelevalve all minna basseinis vee alla ja proovida, kuidas seal saab põnevalt mullitada.Proovisukeldumine, kus tutvustatakse sukeldumisvarustust, räägitakse põgusalt teooriat ning proovitakse koos instruktoriga ka sukeldumist.Vanus vähemalt 8 aastat. Hind 30 eurot
    Täiskasvanule alustuseksOpen water diver (OWD). Annab PADI OWD litsentsi, mis võimaldab iseseisvalt – ehk instruktori järelevalveta – koos paarilisega sukelduda üle kogu maailma erinevates sukeldumiskohtades kuni 18 m sügavusele.Kursuse läbinu oskab oma sukeldumisi plaanida, saab rentida sukeldumisvarustust ja lasta täita selleks suruõhuballoone.Kursus koosneb viiest teooriamoodulist, mille käigus õpitakse selgeks sukeldumise alused, läbitakse teadmistekontrolle ja lõpus sooritatakse eksam. Sellele järgneb viis moodulit basseinikoolitust, kus õpitakse mitmesuguseid sukeldumiseks vajalikke harjutusi. Kursus lõpeb nelja avaveemooduliga (meres, järves või ookeanis), kus praktiseeritakse ja demonstreeritakse basseinis õpitud harjutusi.Vanus vähemalt 15 aastat. Hind 350 eurot.
    Täiskasvanule oskuste lihvimiseksAdvanced open water diver. Kursus on mõeldud oma sukeldumise põhioskuste arendamiseks ja kogemuste kogumiseks. Kursusel läbitakse viis erisukeldumise liiki. Põhjalikumalt tutvutakse veealuse navigatsiooniga, kasutades selleks kompassi ja looduslikke referentse, süvasukeldumisega 18–30 m sügavusele. Proovitakse öösukeldumist, sest öösel võib vee all nautida tunduvalt rohkem erinevaid kalu ja muid vee-elukaid kui päeval.Õpitakse hõljuma ehk harjutatakse oma ujuvust kontrollima BCD ja kopsudega, avavee tingimustes.Eesti on rikas laevavrakkide poolest. Kursusel õpetatakse, kuidas tuleb käituda vrakisukeldumistel, kuidas tagada turvalisust ja vältida võimalikke ohte.Hind 250 eurot + varustuse rent
    Õpi selgeks päästja oskusedRescue Diver. Kursusel õpite mitmesuguseid enda ja teiste päästmise viise erinevates hädaolukordades. Kursusel kuulatakse teooriat, tehakse teadmistekontrolle, läbitakse eksam, sooritatakse harjutusi avavees, mängitakse läbi avavee päästestsenaariume ning koostatakse sukeldumiskoha hädaolukorras tegutsemise plaan.Hind 320 eurot + varustuse rent
    MeistersukeldujaPADI Master Scuba Diver. Selle taseme saavutamine näitab, et sukelduja on jõudnud hobisukeldumise tipptasemele ja tal on märkimisväärselt koolitust ja kogemusi väga erinevates sukeldumise liikides ja keskkondades. Tase võimaldab harrastada mitmekesist sukeldumist üle maailma ning nautida erinevaid veekogusid. Samuti on see tase kasulik samm, et otsustada, kas soovite kunagi saada ka PADI professionaaliks.Kursusel läbitakse kokkuleppel viia erikursust järgmisest valikust: sügavsukelduja, öösukelduja, vrakisukelduja, kuiva ülikonna sukelduja, veealune fotograaf ja veealune videograaf, EANx. Kui eelnevalt on mõni erisukeldumise tase olemas, siis on vaja nii palju juurde võtta, et viis erikursust oleks kokku läbitud kursuse lõpuks.Lisaks korraldatakse hulka erikursuseid – veealune fotografeerimine, jääsukeldumine, vrakisukeldumine.
    Allikas: Oxygene Tallinn
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Reedel tehti kõige enam tehinguid Tallinna börsil
Balti börsil tehti reedel kokku 3198 tehingut kogukäibega 1 258 397 eurot. Kuue kuu koondindeks lõpetas päeva 2,58protsendilise plussiga.
Balti börsil tehti reedel kokku 3198 tehingut kogukäibega 1 258 397 eurot. Kuue kuu koondindeks lõpetas päeva 2,58protsendilise plussiga.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.