19. november 2013 kell 21:00

Eesti Gaasi vastu on huvi

Saksa energiahiiu E.ON tütarettevõtte 33,66% osaluse vastu Eesti Gaasis tunneb huvi nii mõnigi aktsionär. Eelisõigus on A-aktsiaid omavatel aktsionäridel.

“Mul ei ole veel kindlat seisukohta, kas ma ostan, juhul kui mingid aktsiad müügile tulevad. Ma vaatan vastavalt olukorrale,” ütles Eesti Gaasi suuruselt neljas A-aktsiate omanik Viktor Golinskii  E.ON tütarettevõtte E.ON Ruhrgasi aktsiate kohta. “Ei ole ametlikult teada, kas Ruhrgas hakkab aktsiaid müüma või mitte. Selline informatsioon on küll olnud Läti ajalehes.”

Golinskii, kellele kuulub 0,07% Eesti Gaasi aktsiatest, märkis, et tegelikult ei ole ettevõtte perspektiivid teada, sest 2015. aastal saab gaasi varustamise leping Gazpromiga läbi. “Siin on vaja vaadata olukorda, äkki Gazprom ostab või Fortum. Ma ei saa öelda ei ega jah,” sõnas ta.

Ruhrgas tõmbub tagasi. Eesti Gaas kinnitas, et E.ON Ruhrgas on avaldanud soovi lahkuda Soomest ning kogu Baltikumist ja nad on müünud või müümas oma osalusi näiteks Slovakkias ja Ungaris. “Põhjuseid, miks nad seda teevad, tuleb küsida otse neilt,” märkis Eesti Gaasi juhatuse liige Tiit Kullerkupp.

Ta lisas, et kui E.ON Ruhrgas oma aktsiad müüb, siis teatavad nad sellest Eesti Gaasi juhatusele tehingu toimumise järel. Kullerkupu sõnul ei ole neil praegu informatsiooni, kes oleks potentsiaalne ostja.

Äripäevale on öeldud, et Eesti Gaasi ja Latvias Gaze aktsionäril Itera Latvial on huvi omandada E.ON Ruhrgasi osalused Eesti, Läti ja Leedu gaasiettevõtetes. “Hetkel ei ole meil infot Itera huvi kohta osta E.ON Ruhrgasi aktsiaid,” märkis Kullerkupp.

Äriregistrist on näha, et Itera Latvia on viimastel kuudel väikeaktsionäride aktsiaid kokku ostnud. Itera Latvija Äripäeva küsimustele ei vastanud.

Väikeaktsionärid tegutsevad. Eesti Gaasi nõukogu esimehe Aarne Saare sõnul pole Itera Latvia ­ainus, kes aktsiaid kokku ostab. “Mulle on ka helistatud, praegu ostavad aktsiaid kokku mõned väikeaktsionärid, kes tahavad oma osalust suurendada,” sõnas Saar. “Nad ütlevad, et neil raha on. Itera küll ostis, aga nüüd on need pigem Eesti väikeaktsionärid, kes kokku ostavad.”

Saare arvates võis Itera Latvia aktsiaid osta sellepärast, et rohkem hääleõigust omada. Selles, et Itera võiks Ruhrgasi osaluse osta, ta kahtleb. “Ma arvan, et neil võib ka tekkida probleeme direktiiviga võrgu poolelt,” märkis ta. “Võrgu poole pealt võiksid tulevikus mängu tulla pensionifondid, sest see on reguleeritav äri, seal peaksid olema strateegilised investorid.”

Ka Golisnkii ei usu, et Itera Latvija võiks Ruhrgasi aktsiaid osta. “Tal ei ole ostueelisõigust. Aga siin sõltub ka riigi plaanist, sest Itera on seotud Gazpromiga ja ma ei tea, kuidas selliseid asju läbi lastakse. See ei ole lihtne protseduur,” tõdes ta.

Fortum Eesti juhatuse esimees Margo Külaots ei öelnud, kas Fortum on Ruhrgasi osalusest huvitatud.

Koosolek kulges täielikus üksmeeles

Eile toimus Eesti Gaasi aktsionäride koosolek, kus valiti uus nõukogu liige ja otsustati lahutada ettevõttest AS EG Võrguteenus, nii et tütarettevõttest saab sõsarettevõte.Sisuliselt muutus see, et Eesti Gaas ei ole enam EG Võrguteenuse aktsionär. “Võrguteenuse aktsionärideks saavad need, kes on praegu ka Eesti Gaasi aktsionärid ja seda samades proportsioonides,” selgitas Eesti Gaasi juhatuse liige Tiit Kullerkupp.EG Võrguteenuse uueks valdusfirmaks saab asutamisel olev AS Võrguteenus Valdus.Teise päevkorrapunktina kutsuti tagasi ettevõtte nõukogu liige, E.ON Ruhrgas International Balti riikide juht Mario Nullmeier, kes oli ettevõtte nõukogus alates 2005. aastast. Tema asemele valiti Achim Saul. Achim Saul on olnud ettevõtte nõukogus aastatel 2008–2010.Koosoleku juhataja Eesti Gaasi nõukogu esimees Aarne Saar tõdes, et ei juhtu iga päev, et aktsionärid on kõikide koosoleku päevakorra punktidega sada protsenti nõus.

Hetkel kuum