Alyona Stadnik • 20. november 2013 kell 12:29

Raivo Vare: transiit areneb käsikäes majandusega

Transiidi areng käib käsikäes majanduse arenguga ning Eesti olulisimaks transiidipartneriks jääb Venemaa, ütles Raivo Vare.

"Vaatamata poliitilisele retoorikale on Eesti jaoks logistikasektor üks olulisemaid," rõhutas transiidiekspert Vare Delovõje Vedomosti konverentsil Äriplaan 2014.

Ta lisas, et logistikasektor annab Eesti majanduses kaudselt 16% SKPst. "Kurb on see, et viimase 15 aasta jooksul on see sektor vähenenud kaks korda," tõdes Vare. Transpordi- ja logistikasektor tegutseb Eestis Vare sõnul kolmes valdkonnas: sisetarbimine, eksport-improt ja transiit.

Eesti jaoks on Vare hinnangul suurim väljakutse see, et logistika muutub aina konkurentsivõimelisemaks ja geograafiliselt kaugeneb meist. "Tuleb otsida alternatiive, oma nišši, uusi koostöövõimalusi ning konsolideeruda," rääkis Vare.

Üks võimalus on tema sõnul ka turult lahkuda.

Eesti transiidiäri olulisemate probleemidena loetles Vare piirilepinguid, üldist hoiakut sektorile, merevedude ebastabiilsust ning riigieelarve täitmist läbi maksude, mis tähendab sadamamaksude kasvu klientide jaoks.

Hetkel kuum