Kaisa Gabral • 16. jaanuar 2014 kell 12:40

Jüri Käo: sotsmaksu lagi oleks Eestis hea

Naaberriigis Lätis hakkas sellest aastast kehtima sotsiaalmaksu lagi. Ettevõtja ja tööandjate keskliidu juhi Jüri Käo hinnangul võiks ka Eesti selle ära teha.

"See on mõistlik mõte Lätil, mina igati toetan seda," märkis Käo. Tema sõnul on ka Eestis erinevad ettevõtlusorganisatsioonid sarnase ettepaneku teinud. "Kuskil peab see piir olema, sotsmaksu lagi on mõistlik. Läti saab sellega teatud konkurentsieelise, Eestil tasuks seda kindlasti ka kaaluda," lisas suurettevõtja.

Seda, et firmad hakkaksid nüüd end Eestist Lätti massiliselt ümber registreerima, Käo ei usu. "Mingil määral kindlasti, aga see pole ainuke asi, mis sellist otsust mõjutaks. Selle järgi keegi lõplikku otsust ei tee, kuid eks välisinvestorid kaaluvad kõiki üksikasju ja kui selline maksulagi on, siis on see igatahes väga hea," märkis ta.

Ometi pole Eestis sotsmaksule veel lage kehtestatud. "See pole populaarne otsus. Kuidas me siis nüüd rikastele mingisuguseid soodustusi teeme, et valija hääli see võib-olla ka ei too, eks. Kuid nüüd on seda lihtsam võib-olla teha, sest lätlased on selle ära teinud,“ märkis Käo.

Ta lisas, et kui maksuasjades mingeid muutusi teha, siis on praegu viimane aeg, sest uued valimised on varsti ukse ees. "Ega sügisel siin keegi enam midagi ilmselt tegema ei hakka," märkis Käo ja lisas, et loodab, et Eestis ka see asi ära tehakse.

Lätis hakkas sel aastal kehtima sotsmaksulagi 32 600-latiselt ehk 46 700euroselt brutopalgalt aastas. Seda ületava palga pealt tuleb maksta ainult tulumaksu. Mullu oli Lätis selliseid inimesi 4253.

Hetkel kuum