Sõerd sotsmaksu laest: Läti konkurentsieelis suureneb

Kaisa Gabral 16. jaanuar 2014, 18:17

Läti saab sellest aastast kehtima hakanud sotsiaalmaksu laega Eesti ees konkurentsieelise, ütles riigikogu rahanduskomisjoni liige Aivar Sõerd.

"Tegemist on kindlasti julge sammuga Läti riigi poolt. Riigid - ja eriti ühes majanduspiirkonnas asuvad riigid - on omavahel maksukonkurentsis ja Läti konkurentsieelist see otsus suurendab. See on ka Läti puhul loogiline areng, sest nad on ka varasemalt rakendanud poliitikaid, et meelitada riiki valdusühinguid," märkis reformierakondlane Sõerd.

Valdusühingud ehk holding-ettevõtted luuakse tema sõnul reeglina suurte ettevõtete varade ja juhtimisfunktsioonide haldamiseks. Läti on Sõerdi kinnitusel kehtestanud varasemalt ka maksuvabastuse emaettevõtjale tütarettevõtte osaluse võõrandamisest saadud tulult.

"Kusjuures siin ei ole Läti erand, vaid samasugune reegel on ka paljudel teistel riikidel. Läbi Eesti äriühingu osalusi omades tuleb osaluse müügist saadud tulult maksta tulumaksu tulu jaotamisel ja dividendide tulumaksumäär ei ole meil juba ammu enam konkurentsivõimeline. Kui meie dividendide tulumaksumäär on 21/79 ehk 26,58%, siis Lätis on dividendi maksumäär 15%. 15% on neil ka ettevõtte üldine tulumaksumäär. Osaluste müügile aga rakendub maksuvabastus," selgitas ta.

Sõerd lisas, et sotsiaalmaksu lae taaskehtestamine võib olla teadlik jätk poliitikale meelitada Lätti valdusühinguid.

Sõerdi hinnangul on valdusfirmade puhul reeglina tegu kõrgepalgaliste töökohtadega, lisaks lisavad need nõudlust advokaadi ja audiitorteenuste pakkumisega tegelevatele firmadele ning kõikvõimalikele tugiteenustele hotellideni ja restoranideni välja.

Sõerd lisas, et Läti plussiks on meiega võrreldes ka paremad ühendused Euroopa pealinnadega. Samuti on tema hinnangul Lätis meiega võrreldes veidi kõrgem üldine sotsiaalmaksu määr ja käibemaksumäär.

"Lisaks maksusüsteemile on kindlasti ka muid argumente, miks valik ühe või teise riigi kasuks teha. Aga igal juhul on Lätil omad konkurentsieeliseid, et saada riiki juurde investeeringuid ja töökohti. On samuti teada, et Läti alandab üksikisiku tulumaksu tänavuselt 22%-lt 20%-le 2015. aastaks. Lätlased soovivad tõsta ka tulumaksuvaba miinimumi," loetles Sõerd Läti plusse.

Tema hinnangul on Läti üldine maksukoormus olnud üks ELi madalamaid. "Naaberriikide maksupoliitiliste arengute osas tuleb silmas pidada ka seda, et alates 2014. aastast alandasid Rootsi ja Soome ettevõtte tulumaksumäära koguni nelja protsendipunkti võrra. Nii et naaberriikide sammud peaksid ka meid mõtlema panema ja veel parem kui paneksid meid reaalseid samme astuma," soovitas Sõerd.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    03. April 2014, 15:44
    Otsi:

    Ava täpsem otsing