Krediidiinfo: ettevõtlust iseloomustab loidus

Marta Jaakson 28. jaanuar 2014, 12:18

ASi Krediidiinfo koostatud Eesti ettevõtete maksekäitumise 2013. aasta teise poole statistikast selgub, et ettevõtluses valitseb loidus ning turul puudub agressiivne pakkumine.

Krediidiinfo täna avaldatud andmetest selgub, et ettevõtete võlgnevused on jõudsalt vähenenud nii riigi kui ka äripartnerite ees. Kõrge krediidiriskiga ettevõtteid on vaid 11 protsenti ning see näitab, et ettevõtluses valitseb loidus ning turul puudub agressiivne pakkumine.

Turul valitsevat vaikelu kirjeldab hästi kõrge krediidiriskiga ettevõtete enneolematult väike osakaal, mis on 11%. Tavapärase konkurentsi tingimustest peaks osakaal püsima aga 12-15% juures. Kõrgeima krediidiriski valdkonnaks on jätkuvalt majutus- ja toitlustussektor, kus igal viiendal ettevõttel on suur võla tekkimise oht.

Maksehäired ehk ettevõtete omavahelised võlasummad vähenesid aastaga pea kõikides sektorites, kokku 122 miljonilt eurolt 42 miljonile ehk 65%. Enim vähenesid maksehäirete summad finants- ja kindlustustegevuses, kutse, teadus ja tehnikaalases tegevuses ning ehitussektoris.

Ettevõtete võlad riigi ees vähenesid 74 miljonilt eurolt 40 miljonile ehk 45%. Kõige rohkem kahandasid maksuvõlgu majutus ja toitlustus, info ja side ning kutse, teadus ja tehnikaalane tegevus.

Krediidiinfo AS asedirektor Alar Jäger hindas üle-eestilist maksekäitumise tasakaalu heaks.

Enim maksuvõlgu on väikeettevõtete seas, kus iga kaheksas omab probleeme. Suurettevõtetel on probleeme vähem.

Enim tõenäosus võlgu tekitada on 3-5aastastel ettevõtetel. Ent vanematel ettevõtetel on tõsisemad probleemid, kuna kreeditor usaldab Jägeri sõnul reeglina vanemat ettevõtet rohkem, ning võlasummad võivad olla märkimisväärsemad.

Aasta jooksul on ühtlaselt vähenenud nii maksehäirete kui ka maksuvõlgadega ettevõtete koguarv. Maksehäiretega on 2824 ja maksuvõlgadega 3986 ettevõtet.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    30. April 2014, 11:43
    Otsi:

    Ava täpsem otsing