SEB: turu meelsus ei sobi krahhiks

Ken Rohelaan 13. veebruar 2014, 12:50

USA 1929. aasta börsimuster pole võrreldav tänasega, kuna graafikus pole arvestatud, kui palju turg protsentuaalselt krahhile eelnevalt üles liikus, ütles SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel.

Tema sõnul on tegemist tehnilise graafikuga - väga suurel osal juhtudest on tehnilise analüüsi puhul tegemist küsimuste otsimisega tehnilise analüüsiga tegelejat vaevavatele vastustele.

"Korrelatsioon ei tähenda kausaalsust. Takkajärgi tarkusega raha ei tee. Ilmselt suudaksin ma leida analoogse graafiku ajaloost, mis viitaks sellele, et sel aastal tõuseb indeks 25% võrra," ütles Koppel.

Strateegi sõnul tuleb krahhide tekkepõhjuste ja graafikutel sarnase väljanägemise puhul arvestada valuatsioonidega. Koppeli hinnangul peaks krahhi tekkimisel sisuliselt kõik olema ostnud mingeid varasid, näiteks aktsiaid, selliste suhtarvude juurest, mis üldiselt, arusaadavalt ja ajalooliselt viitavad nende tõsisele ülehinnatusele. USAs selles osas täna veel otseselt ohtlikul territooriumil ei olda.

Strateegi teatel mõjutab USA turg tervet maailma: krahh kipub üldiselt tooma endaga raha ringlemiskiiruse olulise aeglustumise. "Meie kui maailmas "kuldsesse miljardisse" kuulujad tunnetaksime seda omal nahal päris selgelt. Meenutagem aastat 2008," lisas ta.

Koppel väidab, et klassikalises mõistes krahh, kus müüakse kõike ning põgenetakse turvalisse likviidsusse (raha, kvaliteetne riigivõlg, USD), on täna ebatõenäoline. "Raha kui selline on Lehmani-järgse keskpankade kaootiliste trükivärvilõhnaliste improvisatsioonide tõttu kaotanud jupi usaldust akumulatsioonivahendina ja miks mitte – ka väärtuse mõõduna. Viimaste aastate varahindade inflatsioon alates kollektsioneerimisväärtusega autodest kuni aktsiateni on selle ilmselge tõestus," ütles ta.

SEB strateegi sõnul viiks iga krahhilaadne sündmus aktsiaturgudel keskpankade (agressiivse, koordineeritud) reaktsioonini. "Sest nagu nad ise on tunnistanud – nad juhivad majandust ka läbi rikkusefekti. Kuna turud seda teavad, siis pole nende meelelaad (rahasse põgenemise) krahhiks sobiv. Hoopis tõenäolisem on kiire rotatsioon ühest varast teise, ühest piirkonnast teise jne. Raha kui sellise hoidmine saab olla ainult väga lühiajaline vahefaas," ütles Koppel.

Tema sõnul pole küsimuseks, kas ja kuidas tekib krahh, vaid pigem kus ja millises varaklassis aadrit laskma hakatakse ja kuhu edasi liigutakse. Koppeli teatel tasub osta fundamentaalselt odavaid varasid, arvestada tasub püsivate nullintressimäärade konteksti. "Lapsed tuleb tulevikuinvesteeringuna korralikeks inimesteks kasvatada, piisavalt tuleb köögivilju süüa, suitsu ei tasu teha ja alkoholiga liialdada ei tasu kohe üldse mitte," lisas Koppel.

Mark Hulbert, kes analüüsib Hulbert Financial Digestis üle 160 investeerimisuudiskirja, kirjutab MarketWatchis, et kui turg järgib 1929. aasta börsimustrit, oleme me otse krahhi künnisel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. February 2014, 11:41
Otsi:

Ava täpsem otsing