Hiina suur kinnisvaraturg näitab ohtlikke märke

Rainer Saad 18. märts 2014, 13:31

Analüütikute sõnul on Hiina kinnisvaraturu praegune olukord suurim oht maailma suuruselt teisele majandusele. Viimaste teadete järgi on aga kinnisvarahindade kasv aeglustunud ning suurarendaja ei suuda pangalaene tagasi maksta.

Veebruaris kerkisid Hiina eluasemehinnad aastaga 8,7 protsenti. Jaanuaris oli tõus 9,6 protsenti. Samal ajal on aga Hiina üks suurimaid kinnisvaraarendajaid Zhejiang Xingrun Real Estate 288 miljoni euro suuruse pangalaenude koorma all maksejõuetuks muutunud.

"Nõudluse aeglustudes on üha rohkem ja rohkem arendajaid tundmas rahalist pinget. Mulle valmistab muret see, et maksejõuetus toob kaasa ohu ka teistele nõrgematele kinnisvarafirmadele," ütles CNBC-le Credit Agricole'i strateeg ja vanemanalüütik Dariusz Kowalczyk.

Peale kinnisvarasektori on küsimärke tekitanud ka teised valdkonnad. Eelmisel nädalal ei suutnud näiteks Hiina päikesepaneelide valmistaja Chaori Solar Energy Science & Technology maksta 10,4 miljoni euro suurust võlakirjade intressimakset.

Nomura Hiina peaanalüütik Zhiwei Zhang usub, et Hiina kinnisvarasektor on üleinvesteeritud. "Üleinvesteerimine kinnisvarasektoris on praegu Hiina suurim risk," ütles ta.

Kuna tehingute maht on vähenenud, ootavad probleemid ka teisi kinnisvaraarendajaid. Enim puudutab see väiksemaid linnasid, kus ettevõtetel on raskusi laenu hankida ja kus on liigpakkumise probleem.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. March 2014, 13:31
Otsi:

Ava täpsem otsing