Faber: Putin saatis Hiinale signaali

Romet Kreek 18. märts 2014, 09:27

Kui lähtuda Putini loogikast, siis ta tegi õigesti, arvestades Krimmi strateegilist tähtsust Venemaale, kirjutas Aasia börsiguru Marc Faber.

„Ühtlasi näidati Krimmi liikumisega Venemaa koosseisu Hiinale, et ühel päeval võib ka Hiina vallutada mõned territooriumid, mis nende arvates kuuluvad Hiinale,“ kirjutas Faber investeerimisalases uudiskirjas Gloom, Boom & Doom.

Hiina kohta kirjutas Faber, et seal on kolossaalne krediidimull, mis hakkab vaikselt tühjaks jooksma ja toob endaga kaasa probleeme kinnisvaraturul ja tooraineturu suurimate osalejate jaoks. Kui vaadata Hiina ekspordinumbreid, siis need on väga tihedalt korreleeruvad majanduskasvuga, kuid eksisteerib tohutu vahe numbrites, millest teatab Hiina ja millest tema kaubanduspartnerid, kirjutas ta.

„Kui vaadata Hiina numbreid, siis eksport jätkab kasvu. Kui vaadata Taiwani impordinumbreid Hiinast, siis see näitab palju madalamat kaubanduse taset. Kummad numbrid on usaldusväärsemad,“ küsib Faber ja vastab. „Ma arvan, et Hiina kaubanduspartnerite numbrid on usaldusväärsemad. Ja see viitab, et Hiina majanduskasv on oluliselt aeglustunud.“

Hiina aktsiaturg on halvima tootlusega alates 2006. aastast. Analüütikud vaatavad sellest mööda ja ütlevad, et kõik on Hiinas suurepärane, kuid aktsiaturg ei paista uskuvat kõike, mida valitsus teatab majanduse kohta.

„Hiina majanduses on ka oma tugevused,“ ütles Faber. „Näiteks plahvatuslik võla kasv. Võla suhe SKPsse on kasvanud viie aastaga üle 50%. Koguvõlg moodustab 215% SKPst.“

„Hiinas toimuvad ka naljakad tehingud,“ ütles ta, viidates oma sõbrale Simon Huntile, kes analüüsib Hiina majandust. „Ühe riigile kuuluva ja erasektori ettevõtte vaheline kaubanduse finantseerimine ulatub 5 triljoni dollarini ja seda aina pikendatakse, kasutades korduvalt sama tagatist.“

Lisaks mainis ta, et arenevatele turgudele on Hiina majanduses toimuv olulisem, kui USA majandusele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. March 2014, 09:22
Otsi:

Ava täpsem otsing