Ostab konkurente

Birjo Must, Harry Tuul 28. aprill 2014, 10:00

Mullu Lätis laienenud kasiinofirma OEG keskendub tänavu turuosa kasvule, sealhulgas ostetakse üles konkurente.

"Möödunud aasta oli meil ajaloo rekordaasta puhaskasumi poolest. Oleme erinevates riikides ostnud juurde turuosa ja suutnud kasumlikumalt tegutseda," rääkis tänavu 20. tegevusaastat tähistava OEG suuromanik ja nõukogu esimees Armin Karu reedesel aktsionäride üldkoosolekul.

Kasiinofirma müügitulu küündis mullu 145 miljoni euroni, mis on 10 miljoni võrra enam kui aasta eest. Ettevõtte juhatuse esimehe Madis Jäägeri sõnul andis peamise osa käibekasvust Läti, kus möödunud suvel osteti üks kohalik kasiinooperaator. "Läti laienemise mõju saab veel tänavu ja ka järgmisel aastal tunda," lubas Jääger ning lisas, tõsist tööd tehakse ka näiteks Itaalia turul laienemise nimel.

Kuigi mänguautomaatide arv ja müügitulu number jäävad kriisieelsele ajale alla, siis teenis OEG mullu läbi aegade suurima puhaskasumi. Üldkogu otsusega makstakse tänavu aktsionäridele dividende 0,10 eurot aktsia kohta, mis on sama palju kui möödunud aastal. Kasiinofirma 25,7 miljoni eurosest puhaskasumist läheb aktsionäride taskusse 15,1 miljonit.

Veelgi enam turuosa
Karu sõnul peaks tänavu tulema kasv nendelt seitsmelt turult, kus firma juba tegutseb. "Ostame juurde niiöelda turuosa ehk teisi tegutsejaid. Loodame ikkagi väga ka seda, et kasv tuleb üldisest majanduse käekäigu paranemisest," kinnitas Karu. Firmal on ambitsioon haarata turuosa nii Lätis, Poolas, Itaalias, Slovakkias kui ka Valgevenes. Ainult Leedu 70%-lise turuosaga ollakse rahul.

Küsimusele, kas tänavu ka mõnes uues riigis tegevust alustatakse, Karu vastata ei soovinud. "Ma ei tohi anda välja garantiid, et alustame uuel turul tegevust. Pärast kaebab aktsionär mind kohtusse, kui selliseid asju luban," rääkis ta. Küll aga kinnitas ta, et selle nimel tehakse iga päev tööd ning peagi võib ehk juba kuulda põnevaid uudiseid.

Lisaks tahetakse mullu lansseeritud spordiennustusportaali Olybetiga laieneda teistesse riikidesse ning keskenduda Tallinna kesklinna rajatava Hilton Park hotelli rajamisele.

Maksud suurenevad
Hiljuti valitsuse heaks kiidetud hasartmängumaksu seaduse muudatused, millega kavatsetakse ühtlustada kasiinode maksukoormust, nõukogu esimehe sõnul OEG-le suurt kahju ei too. See peaks aga suurendama turuliidri kulusid umbes 1 miljoni euro võrra aastas, kuid Karu sõnul oli see muudatus juba vähemalt kolm aastat ette teada ja OEG on sellega arvestanud.

Ka Vene-Ukraina kriisi mõju kasiinofirma majandustegevusele Karu eriti suureks ei hinda. "Meie Vene kliendid käivad kasiinodes edasi, ega kriisi tõttu ei hakka nad vähem käima. Nii kaua, kui ei lähe totaalseteks sanktsioonideks ja inimeste vaba liikumist ei piirata, ei juhtu midagi," arvas Karu. 

Väikeaktsionäri rõõmustab efektiivsuse kasv
OEG väikeaktsionäri Elmo Somelari sõnul rõõmustab aktsionäre müügitulu ja kasumi suurenemine ning efektiivsuse kasvamine.

"Ärirentaablus paranes 2013. aastal vastavalt 25,7%-ni ja viidates sellele, et ettevõte on suudetud efektiivsemalt tööle panna. Tänase aktsia hinna taseme juures makstav dividend 0,1 eurot aktsia kohta oleks tootlusega ca 5,2 %, mis tänastes turutingimustes on rahuldav," arvas Somelar.

Somelari sõnul on ettevõtte käibekasv olnud oodatust kõrgem ja tegevuskulude vähendamine on suurendanud kasumlikkust. "Aktsia hind on kolme aasta jooksul läbi teinud märgatava tõusu 1,6 euro tasemelt 1,89 euroni, keskmine kasv ca 6% aastas, vaatamata tagasilöökidele Ukrainas 2009. aastal - ettevõte on suutnud vaatamata probleemidele kasvu jätkata," rääkis ta.

Kuigi OEG-l on Somelari sõnul palju tugevusi, nagu näiteks madalad tegevuskulud, hea juhtkond ja laienemisplaanid, siis valmistavad mõned tegurid ka aktsionärile muret. Näiteks võib hasartmänguseaduse muutmine avaldada pikemas perspektiivis firmale nii positiivset kui negatiivset mõju. Samuti võib ohtlikuks kujuneda Venemaa ja Ukraina kriis. "Kulutused meelelahutusele sõltuvad suuresti toimetulekust ja makromajanduslikust keskkonnast," tõdes ta.

Taust

 • Olympic Entertainment Group AS  (OEG) on juhtiv hasartmänguteenuste osutaja Balti riikides ning opereerib kasiinosid Poolas, Slovakkias, Valgevenes ja Itaalias.
 • OEG aktsiad on noteeritud Tallinna ja Varssavi Börsil
  "Seisuga 31. detsember 2013 kuulus OEG-le 82 kasiinot, millest 17 lisandus seoses Läti kasiinooperaatori Altea SIA omandamisega 28. juunil 2013.
 • Kontsern opereerib Eestis 18, Lätis 38, Leedus 12, Poolas 3, Slovakkias 5, Valgevenes 4 ja Itaalias 2 kasiinot. Kokku annab OEG 7 riigis tööd 2515 töötajale.
 • OEG 2013. aasta müügitulud olid 145,3 miljonit eurot ja ärikasum 31,8 miljoni eurot.

Olympicu hasartmängutulud I kvartalis

Kasiinofirma Olympic Entertainment Groupi hasartmängutulud kasvasid esimeses kvartalis võrreldes möödunud aasta sama ajaga 5,9%, 32,7 miljoni euroni. Kiireim kasv tuli Lätist.

Läti hasartmängutulud kasvasid sama ajaga 30,6%, 7,3 miljonilt eurolt 9,6 miljonile. Järgnes Leedu, kus kasvasid hasartmängutulud 7%, 4,8 miljonilt eurolt 5,2 miljonile. Eesti hasartmängutulud püsisid eelmise aasta tasemel 7,5 miljonit eurot, kasvades 0,1%.

Kõige enam langesid hasartmängutulud Valgevenes, 0,6 miljonilt eurolt 0,4 miljonile ehk 31,3%. Järgnes 12,6%-lise langusega Itaalia turg, kus tulud vähenesid 0,9 miljonilt eurolt 0,8 miljonile. Slovakkia hasartmängutulud vähenesid 10,3%, 3,6 miljonilt eurolt 3,2 miljonile. Poola turul langesid tulud 1,2%, 6,2 miljonilt eurolt 6,1 miljonile. Itaalia tulud on arvestatud peale hasartmängumaksukulu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  30. April 2014, 08:53
  Otsi:

  Ava täpsem otsing