9. mai 2014 kell 11:50

Languses eksport näitas märtsis lootuskiirt

Märtsis kasvas eksport nii Rootsi, Soome, Venemaale kui ka Saksamaale, teatas majandusministeerium.

Eksport kasvas statistikaameti andmetel märtsis eelmise aasta sama kuuga võrreldes jooksevhindades 1% ja import 4%.

Ekspordimaht on pärast suuremat kukkumist mullu detsembris kõigil selle aasta esimestel kuudel suurenenud ja ületas märtsis taas miljardit eurot. "Kuna ekspordi- ja impordihinnad kahanesid märtsis võrdselt 3%, siis kasvas eksport aastaga märtsis reaalselt üle 4% ja import ligi 8%," märkis ministeeriumi majandusanalüüsi talituse peaspetsialist Merike Riipinen.

Kasvu näitas masinate ja seadmete eksport

Pärast mitmekuist langust näitas masinate ja seadmete eksport märtsis aastases võrdluses väikest, 1% suurust kasvu. Kerge kasvuga olid ka selle grupi suurima osatähtsusega mobiilsideseadmed.

Mineraalsete kütuste väljaveo pikaajaline langus pöördus märtsis samuti kasvule (+9%). Seda toetasid naftasaadused, elektri müük välisturgudele kahanes. Endiselt on kasvujoonel puit ja puittoodete ning muude tööstuskaupade (mööbel, puitmajad jm) eksport, kasvades aastaga võrdselt enam kui kümnendiku. Olulisematest kaubagruppidest kahanes vaid metallide ja metalltoodete väljavedu. Metalligrupi osas oli ka aastatagune võrdlusbaas küllaltki kõrge.

Jõuline sissevedu

Masinate ja seadmete import oli märtsis veel kerges languses, ent kütuste sissevedu näitas sarnaselt ekspordiga juba kasvu. Jõudsalt kasvas valmistoidukaupade ja jookide, ehitusmaterjalide ning transpordivahendite sissevedu, mis viitab sisenõudluse suurenemisele.

Esimese kvartali kokkuvõttes olid nii eksport kui ka import veel languses, vastavalt 8% ja 4%. "Suurim mõju kahanemisele oli transpordivahenditel, kuna nende osas oli eelmise aasta jaanuaris ülikõrge võrdlusbaas," ütles Riipinen.

Aprillis kaubavahetuse arengutes veel suuri muutusi paranemise poole ministeerium ei oota.

Hetkel kuum