Romet Kreek • 23. mai 2014 kell 10:50

Ostke Tais, kui veri on tänaval

Sõjalised riigipöörded ei ole Tais midagi uut, ütles Rogers Holdingsi juht Jim Rogers Bloombergile.

„Kui veri on tänavatel, peaksite ostma,“ ütles eile Rogers intervjuul, mis oli tehtud enne seda, kui Tais kuulutati välja sõjaväeline riigipööre. „Need, kellel on mõistus peas ja julgus osta, teenivad tavaliselt turu taastudes kasumit ja ma kahtlustan, et seekord on samamoodi,“ ütles ta.

Tema lemmikuteks Tais on puhkemajanduse ja lennukompaniide aktsiad. „Tavaliselt, kui valitseb kaos, kannatab turism ja see on sektor, mida osta,“ ütles ta.

Tai armee juht Prayuth Chan-Ocha kukutas võimult peaminister Yingluck Shinawatra, päev pärast seda, kui oli teinud veretu riigipöördekatse.

Sõdurid vahistasid nii valitsusemeelseid kui valitsusvastaseid poliitikuid. Sõjavägi takistab riigist lahkuda 155 inimesel, kelle seas on poliitikud ja aktivistid. Sõjavägi kehtestas meedia üle tsensuuri ning kogu riigis kehtestati liikumiskeeld kella 22 kuni 5ni hommikul.

Tais on sõjalised riigipöörded tavalised. Pika ajaloo jooksul on alates 1932. aastast toimunud 18 edukat või ebaõnnestunud sõjalist riigipöördekatset. Viimati õnnestus see 2006. aastal.

Tai televisioonis on kõik regulaarsed telesaated katkestatud ning sõjaväetelevisioon edastab sõjaväe teadaandeid. Rahvusvahelisi telekanaleid ei näidata ja sõjavägi blokeerib veebilehti, mis avaldavad valeinfot või provokatiivset materjali.

Tai aktsiaturg võttis riigipöörde uudise vastu rahulikult. Aktsiaturg langes täna 0,6%.

Hetkel kuum