Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Bakuu-afäär jõudis Ekspressi koosolekule

    Ekspress Grupi aktsionäride koosolekul tekitas elevust Bakuu-afääri eest vangi mõistetud Tõnis Haavelile kuuluva Grupivara esindaja vastuväited majandusaasta aruande kinnitamisele.

    Grupivara lepinguline esindaja, advokaadibüroo Eversheds Ots&Co partner ja vandeadvokaat Tambet Toomela esitas esmalt teabenõude, milles väitis, et ettevõtte majandusaasta aruandes toodud lünklikud andmed ei võimalda Delfi Eesti, Delfi Läti ja Delfi Leedu kaetava väärtuste testi reprodutseerida.
    Seejärel nõudis ta muu hulgas, et Ekspress Grupp esitaks Delfi Eesti, Delfi Läti ja Delfi Leedu vastava üksuse kohta eraldi prognoositava käibe, püsi- ja muutuvkulud ning EBITDA ehk kulumieelse ärikasumi konkreetsete prognoosiaastate lõikes.
    Otsust ei mõjutanud
    Talle vastanud Ekspress Grupi finantsdirektor ja juhatuse liige Pirje Raidma selgitas, et kõik teabenõudes nõutud informatsioon on aruandes olemas ja vastab rahvusvahelistele raamatupidamisstandarditele. „Jah, siin ei ole täpselt Exceli tabelit, mille järgi need arvutused on tehtud, aga sellist detailset tabelit ei nõua ükski raamatupidamise seadus,“ selgitas ta.
    Toomela vastas seepeale, et jääb antud punktis eriarvamusele, kuna just detailset infot tema esindataval ettevõttel vaja minevatki. Järgnenud hääletusel kinnitati majandusaasta aruanne siiski 100% poolthäältega.
    100 Grupivara vastuhäält ehk tänase turuväärtusega 103 euro suurune osalus moodustab 0,0003% ettevõtte aktsiatest ja seega tulemust ei mõjutanud. Hääletustulemuste teatavakstegemise järel võttis Toomela taaskord sõna ning esitas sedakorda ametlikult vastuväite.
    Ta selgitas, et Ekspress Grupi majandusaasta aruanne ei vasta nõuetele ega kajasta äriühingu finantsseisundit korrektselt, mistõttu tuleks see jätta kinnitamata. „Meie hinnangul on piisavalt põhjust arvata, et Delfi üksused on tugevalt ülehinnatud, ei vasta raamatupidamisstandarditele ja andmed on liialt üldised,“ lausus ta koosolekul peetud sõnavõtus.
    Nõuab täiendavat infot
    Äripäevale antud intervjuus väitis Toomela, et Grupivara hinnangul on Delfi selgelt ülehinnatud. „See vahemik võib olla kuskil 8-9 miljoni euro kanti,“ leidis ta. „Ekspress Grupp on raamatupidamisnõudeid rikkudes kajastanud online-meedia segmendi kohta andmeid väga üldiselt ja neid andmeid pole võimalik järgi kontrollida, vaatamata sellele, mis juhatus täna väitis.“
    Tema sõnul on ta seda ise koostöös finantsekspertidega kontrollinud ja see pole täiendavate andmeteta võimalik. Toomela  hinnangul pole ajalooliselt Delfi üksuste näitajad olnud kunagi sellised, mis võimaldaks juhatusel määrata selliseid kasvuprognoose nagu praegu.
    „Sealt oleks vaja kõvasti õhku välja lasta selleks, et need andmed paika saada ja tulemit õigesti kajastada,“ nentis ta. „Täna tegelikult võib väga vabalt olla tegemist olukorraga, kus Ekspress Grupil tegelikult ei olegi kasumit, mida jaotada.“
    Toomela lisas, et lähiajal otsustab Grupivara, kas pöördub tõe välja selgitamise nimel kohtusse või mitte. Ta kinnitas, et Grupivara näol esindab ta juhatuses tegutsevat Tõnis Haavelit ja firma osanikku Kaur Kenderit.
    Küsimusele, kas ligemale saja euro suurune aktsiakapital on piisav nõnda suureks ettevõtmiseks, vastas Toomela jaatavalt. „Täna on see sada, homme võib-olla rohkem, Ekspress Grupi aktsiad on ju vabalt kaubeldavad,“ rääkis ta. „Võtame asja pikas perspektiivis.“
    Kobin: Kender ja Haavel lõbustavad ennast
    Ekspress Grupi juht Gunnar Kobin jäi koosolekul vastuväidete osas silmnähtavalt ükskõikseks ega tõstnud Toomela päringute peale oma nutiseadmelt silmigi. Intervjuus Äripäevale ütles ta, et on veendunud majandusaasta aruande vastavuses kõigile börsiettevõtetele kehtestatud normidele ja reeglitele.
    „See on audiitorite poolt üle vaadatud ja kinnitatud ning pole mingit põhjust arvata, et seal midagi oleks valesti,“ kinnitas ta. „Kogu selle asja sisu seisneb tegelikult selles, et kõigi suurte võlakirjainvestorite lemmik fondivalitseja Tõnis Haavel lõbustab ennast ja oma sõpra Kaur Kenderit selle ettevõtte kaudu Ekspress Grupi nõukogu ja aktsionäride arvelt. Mingit muud sisu seal ei olegi.“
    Kobin toonitas, et tema hinnangul muudab kogu asja äärmiselt pikantseks tõik, et Bakuu-afääri kohtuotsuse järgi on Tõnis Haavel varatu, ent ometi jätkub tal raha palgata advokaati aktsionäride koosolekule kirju tooma ja seal esinema.
    Seda, kas asi võiks tõsisema pöörde võtta, Kobin öelda ei osanud. „Kui kohtusse hagide kirjutamine kuulub Tõnis Haaveli ja Kaur Kenderi meelelahutustegevuste valdkonda, siis ma ei suuda seda küll kuidagi takistada, see on nende enda asi mida nad kaebavad.“
    Haaveli ja Kenderi motiiv aktsionäride koosolekut saboteerida tuleneb Kobini hinnangul viimaste meelestatusest Ekspress Grupi asutaja ja suuromaniku Hans H. Luige vastu. „Ekspress Grupi suuraktsionär Hans Luik on Tõnis Haaveli vastu olnud kohtus tänu sellele, et Tõnis Haaveli investeerimispettuse tulemusena on Hans Luik kaotanud miljoneid eurosid,“ rääkis ta. „Võib-olla härra Haavelil kuidagimoodi aitab rahuneda sellist laadi tegevuse viljelemine, mingit muud mõistuspärast tausta sellel olla ei saa.“
    MIS ON MIS
    Ekspress Grupp aktsionäri Grupivara teabenõue:
    1. 2008 – 2013 iga aasta kohta kaetava väärtuse testi üksuste (s.o. Delfi Eesti, Delfi Läti ja Delfi Leedu) vastava üksuse kohta eraldi prognoositav käive, püsi- ja muutuvkulud ning EBITDA konkreetsete prognoosiaastate lõikes (st siis kõik andmed alates vastava kaetava väärtuse testi prognoosi algusaastast kuni lõppaastani);
    2. Kui ülal p-is 1 mainitud testides toodud diskonteeritav rahavoog erineb EBITDAst, siis ka diskonteeritava rahavoo prognoos vastavate üksuste lõikes. Ühtlasi palume selgitada diskonteeritava rahavoo erinevuse põhjust EBITDAst;
    3. Vara kaetava väärtuse testiga kaetavate üksuste (s.o. Delfi Eesti, Delfi Läti ja Delfi Leedu) iga üksuse kohta eraldi tegelik (st ajalooline) käive, püsi- ja muutuvkulud ning EBITDA 2008-2013 iga aasta kohta;
    4. 2008 – 2013 iga aasta kohta AS Ekspress Grupp koostatud kaetava väärtuse test üksuste (s.o. Delfi Eesti, Delfi Läti ja Delfi Leedu) kohta eraldi.
    Vaikelu koosolekul
    Kui enamike Tallinna börsiettevõtete koosolekutel saab osalejaid mõõta vähemalt mitmetes kümnetes, siis Ekspress Grupi 3463 aktsionärist oli täna esindatud vaid tosinkond. Lahutades maha juhatuse liikmed ja abipersonali, piisaks investorite loetlemiseks kahe käe sõrmedestki.Ühe vanahärrast aktsionäri koosoleku eel esitatud küsimusele, miks koosolek toimub nii väiksel pinnal, kui teistel ettevõtetel on selleks puhuks suur saal, vastas Ekspress Grupi juht Gunnar Kobin, et põhjus on ettevõtte väiksus. „Aktsionäre on palju, aga keegi ei viitsi kohal käia,“ selgitas ta.Näiteks kutsuti täna üldkoosolekul nõukogust tagasi Ville Jehe ja Aavo Kokk ning valiti nõukogu uuteks liikmeteks ettevõtjad Indrek Kasela ja Jaak Ennuste. Ühtki endist ega praegust nõukogu liiget aga kohal ei viibinud.Grupi tulemustest rääkides tõdes ettevõtte finantsdirektor Pirje Raidma, et läinud aasta oli täis nii positiivset kui negatiivset. „Saame rahul olla online-meedia käekäiguga - oleme jõuliselt arendanud Delfi TVd, tulnud välja mitmete erinevate portaalidega kõigis Balti riikides ja meie perioodika segmendis on jätkuv digitellimuste kasv,“ loetles ta.Negatiivse külje pealt tõi ta välja Grupi otsuse lõpetada 1. märtsist Delfi tegevus Ukrainas, kuna kuue aasta jooksul Ukraina Delfi arendamisesse investeeritud ligi kaks miljonit eurot ei toonud online portaalide turul loodetud edu.Samuti teevad tema sõnul tuska reklaamitulu jätkuv langus, päevalehtede keeruline käekäik ning sellest tulenevad allahindlused. Erakorraliselt mõjutas ettevõtet ka kohtuvaidlus AS Eesti Meediaga.Samas on Raidma sõnul kontserni laenukoormus vähenenud, mis omakorda lubab turul julgemalt ringi vaadata. Tulevikueesmärgid on tema sõnul  reklaamikäibe ja tiraažide suurendamine või vähemalt hoidmine ning online-meedia käibe kasvatamine.
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Facebooki emafirma ületas ootusi ja valmistas pettumust üheaegselt
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.