Swed: oodata on hinnatõusu ja euro nõrgenemist 

1321-aripaev 07. august 2014, 14:14

Aasta teises pooles on oodata toiduainete hinnatõusu ja euro nõrgenemist, mis kergitab importkaupade hindu, kommenteeris Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.

Deflatsioon ulatus juulis 0,4 protsendini. Juuniga võrreldes alanesid hinnad 0,2 protsenti. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad suurenesid eelmise aasta juuliga võrreldes 0,3%. Mittereguleeritavad hinnad langesid 0,7 protsenti. Administratiivselt reguleeritavaid hindu mõjutas eelkõige aktsiisimaksude tõusu järel kallinenud alkohol ja tubakas. 

"Aastases võrdluses mõjutas tarbijakorvi hindu enim toiduainete oodatust suurem odavnemine. Köögiviljad olid tänu soodsale ilmastikule ligi veerandi võrra soodsamad kui eelmisel aastal samal ajal. Keskmisest soojemad ilmad ja elektri võrgutasude alandamine tõid kaasa soodsamad elektri ja kütte hinnad. Tarbijahinnaindeksit mõjutas ka transpordi ja mobiilside odavnemine ning riikliku reformi tagajärjel odavnenud kõrgharidus," ütles Elmik.

Mootorikütus oli Eestis juulis veidi kallim kui aasta tagasi. Maailmaturu nafta hind oli samal ajal eurodes arvestatuna eelmise aasta juuli tasemest madalam tänu euro nõrgenemisele ja tavapärasest suurematele nafta varudele.

"Tarbijahindade kasv peaks kiirenema aasta teises pooles," prognoosis Elmik. "Ootame toiduainete hinnatõusu ja euro nõrgenemist, mis kergitab erinevate importkaupade hindu. Septembrist alates kaob ka tasuta kõrghariduse rakendumise mõju tarbijakorvi hindadele."

Eurotsooni inflatsioon aeglustus juulis 0,4 protsendini, mis on nelja ja poole aasta madalaim tase. Sellest hoolimata pole tänaselt Euroopa Keskpanga nõukogu kohtumiselt täiendavaid rahapoliitilisi otsuseid oodata, sest varasemate otsuste majanduslik mõju alles avaldub, lisas Elmik.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. August 2014, 13:33
Otsi:

Ava täpsem otsing