Liive: põlevkivitööstus investeerib kuni 4 miljardit eurot

1321-aripaev 11. september 2014, 13:50

Põlevkivitööstus investeerib kümne aasta jooksul Ida-Virumaale 3-4 miljardit eurot põlevkivitööstusesse, ütles Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive.

Liive sõnul uuendatakse kümne aasta jooksul 75% põlevkivi töötlemise seadmetest, edastas ettevõte pressiteates. Vananenud tootmisvõimsused asendatakse tänapäevaste keskkonnasäästlike ja tõhusate tehnoloogiatega ning vedelkütuste tootmine laiendatakse.

Liive teatel jõuab Eesti kümne aasta pärast põlevkivitööstuse investeerimiskavade teostumisel vedelkütuste tootmismahu kasvu tõttu energiapuudujäägiga riikide hulgast Taani kõrvale energia ülejäägiga riikide sekka.

Liive kinnitas, et Eesti Energia strateegia on võimalik ellu viia tänaste kaevemahtude juures ning ilma toetusteta. Tema sõnul toodab ettevõte põlevkivist esmalt õli, tootmisprotsessis tekkivast põlevkivigaasist ja poolkoksist saab aga elektrit. Ettevõte läheb üle uuele tehnoloogiale, mis on kaks korda efektiivsem. "Põlevkivist otse elektrit tootes saime kätte 30% selles peituvast energiast, uue tehnoloogiaga jõuame aga 70%ni. See tähendab ka kaks korda väiksemaid CO2 heitmeid,“ ütles Liive.

Eesti Energia juhi kinnitusel suureneb strateegia elluviimisel ka taastuvenergia tootmismaht. Liive sõnul võetakse suurem osa põlevkivis peituvast energiast välja vedelkütuste kujul. Kuna toodetava elektri kogus väheneb, tuleb see osaliselt asendada taastuvenergiaga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    12. September 2014, 10:36
    Otsi:

    Ava täpsem otsing