18. september 2014 kell 9:25

Tallinnasse lisandub palju kontoripinda

Nõudlus kvaliteetse büroopinna järele toob turule juurde kümneid tuhandeid ruutmeetreid uut pinda, selgub Swedbanki prognoosist.

Järgneb Swedbanki kinnisvara osakonna juhi Ero Viiki prognoos Tallinna büroopindade arengule:

Tallinna A-klassi büroopindade areng on viimasel paaril-kolmel aastal olnud stabiilselt positiivne. Vakantsused on enamikes hoonetes püsinud alla 5%, keskmised rendihinnad on mõõdukalt kasvanud. Ka turule toodud uued majad on enamasti olnud juba valmides rendilepingutega kaetud. Edukad projektid paistavad silma läbimõeldud planeeringu, madalate kõrvalkulude ja heade parkimisvõimalustega.

Uutele pindadele kolivad enamasti ettevõtted vanadelt B-klassi büroopindadelt, mitte uued turule tulijad või laienevad ettevõtted. Selle tulemusena on 15 ja rohkem aastat vanade majade vakantsused oluliselt suurenenud ning rendihinnad surve all, samas kui A-klassi pindade rendihinnad on ootuspäraselt kasvanud. 

Tuleb tunnistada, et B-klassi raames on variatsioonid üsna suured – on projekte, mis on suutnud enda eelised ära kasutada (näiteks head parkimisvõimalused, korralik haldusteenus, paindlik rendihind jms) ning toimivad praktiliselt olematu vakantsusega. Samas kui mõni hoone on pooltühi ja toodab omanikule pigem kulu kui tulu.

Kvaliteeti väärtustav eristumine on turul jätkuv trend. Turu üldine areng sõltub makromajanduse trendidest ning pakkumise puhul arendajate riskivalmidusest. Ajaloolise kogemuse põhjal võib väita, et tasakaalustatud arengu eeldus on spekulatiivsete arenduste võimalikult väike osakaal. See tähendab, et uue maja ehitust alustades on kriitiline hulk rentnikke juba ette olemas.

Selle printsiibi unustamise tagajärgi mäletame aastatest 2008-2010, kui korraga mitmed 2006/2007 alustatud spekulatiivsed arendused said valmis halvenenud majanduskeskkonnas ning pidid leppima planeeritust oluliselt madalama tulubaasiga. Prognoosime, et selle ja järgmise aasta kokkuvõttes on turule tulemas ca 70 000m2 uut kontoripinda.

Hetkel kuum