• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ebakindel väliskeskkond hüüab kodurahu järele

  Eile peetud konverents Äriplaan 2015 tõi kokku rekordilise hulga huvilisi. Äripäeva kutsel sai üle 650 inimese osa arvamusliidrite hinnangutest selle kohta, milline olukord meie ümber valitseb ning millele tuleks tulevikuplaane tehes tähelepanu pöörata.

  Toimetuse hinnangul jäi enim kõlama mõte, et kuna väliskeskkond on ebakindel ja ­ettearvamatu, on väga oluline, et omad ei oleks tülis. Peame lahendama riigi ja ettevõtjate vahel tekkinud vastasseisu.
  Aastaga muutus kõik. Mullu ei mainitud konverentsil Ukrainat kuigivõrd, aga nüüd oli sellest palju juttu. Ettevõtluskeskkond muutus Ukraina rahutuste pärast sisuliselt ühe hetkega ja määramatust on palju. Kaitseminister ja sotsiaaldemokraatide juht Sven Mikser tõdes, et kui keegi oleks neid sündmusi ennustada osanud, oleks sellega võinud palju raha teenida. Venemaa presidendi Vladimir Putini käigud osutusid siiski ootamatuks ja toimunu oli ennustamatu nii riikidele kui ka ettevõtjatele.
  Eesti ettevõtjate olukord on Ukraina pärast kardinaalselt muutunud. Mõnel lõigati ühe hoobiga läbi otsene ekspordikanal või osa neist. Vaja on uut äriplaani ja uusi turge.
  Ukraina ei pruugi olla suurim probleem. Väliskeskkonna mõjust meie ettevõtjatele rääkis ka Sampo Grupi, Nordea ja UPM-Kymmene nõukogu esimees Björn Wahlroos.
  Wahlroosi arvates ei ole Ukraina maailmas praegu kõige tähtsam. Tema sõnul on ­Euroopal kolm suurt probleemi: suletus globaalsele tööjõuturule, Venemaa ning Frankfurt ehk Euroopa Keskpank.
  Samas kiitis Wahlroos Eestit meie liberaalsuse ja potentsiaali pärast. Mõistagi on hea, kui keegi väljastpoolt toob välja meie tugevaid külgi ja tunnustab. Samas tuletasid paljud siinsed ettevõtjad meelde, et ettevõtlust mõjutav keskkond on meie ümber siingi.
  Ettevõtja kaugeneb riigist. “Kuidas me saame müüa riigi edukat kuvandit, kui me saame iga päev teada, et meid ei usaldata?” küsis Windoori omanik Mailis Lintlom. “Mismoodi me lähme väljaspool ütlema, et me teeme midagi ägedat? Meile öeldakse, et teie riik nii ei arva.”
  Ettevõtjaid rünnates ründavad poliitikud Lintlomi sõnul kogu riigi mainet ning see, et riik ei suhtu ettevõtjasse hästi, paistab välja igalt poolt. “Mulle ei meeldi end vastandada riigiga, aga tunnen, et eraldume järjest enam,” tõdes Lintlom. See näitab, et riigi ja ette­võtjate vahel tekkinud vastasseis ei ole kuhugi kadunud.
  Suurettevõtja Heiti Hääl tegi selle peale koguni ettepaneku luua ettevõtjate ametiühing ja algatada streik riigi vastu. “Teeme nii, et tööandjad ei anna tööd ja ettevõtjad ei võta midagi ette!” pakkus ta välja huumoriga pooleks. Huumoriprismast kumab aga läbi ettevõtja karm reaalsus.
  Sõbralik keskkond laseb tegutseda. Eesti ette­võtjad ei tee illusioone väliskeskkonna suhtes, aga on samas varmad investeerima enda juhitavasse firmadesse, tõdes eile kolumnis Äripäeva peadirektor Igor Rõtov. Tema hinnangul ei tasu ettevõtjal uskuda keskkonda, vaid iseendasse.
  Ent kahtlemata on sedagi märksa parem teha ettevõtjasõbralikus keskkonnas, kus riik ja ettevõtjad on ühel pool rindejoont, mitte vastaspooltel.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Ulla: kui kukud, tõuse ja proovi uuesti!
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Meta jääb vähemalt Nasdaqil esialgu Facebookiks edasi
Nime Meta Platformsiks vahetanud Facebook kaupleb veel mõnda aega Nasdaqi börsil vana sümboli FB all.
Nime Meta Platformsiks vahetanud Facebook kaupleb veel mõnda aega Nasdaqi börsil vana sümboli FB all.
Põllumajandustootjate TOP: olukord on pinev, aga samas ka põnev
Tänavuse Põllumajandustootjate TOPi võitnud teraviljatootja Aru Põllumajanduse OÜ arendusjuhi Karl Lindami sõnul on olukord põllumajandussektoris pinev, ent samas ka põnev.
Tänavuse Põllumajandustootjate TOPi võitnud teraviljatootja Aru Põllumajanduse OÜ arendusjuhi Karl Lindami sõnul on olukord põllumajandussektoris pinev, ent samas ka põnev.
Digi-Eesti lööb Dubai Expol laineid burgeriga
Dubai maailmanäitusele Expo 2020 läks iga riik oma looga. Eesti sõnum on olla maailma kõige edasijõudnum digiühiskond, kuid muljet avaldab ka eestlaste burger.
Dubai maailmanäitusele Expo 2020 läks iga riik oma looga. Eesti sõnum on olla maailma kõige edasijõudnum digiühiskond, kuid muljet avaldab ka eestlaste burger.