Ave Lepik • 21. november 2014 kell 10:26

Venelaste tellitud teine Mistral lasti eile vette

Mistral Sainte-Nazare'i laevatehases  Foto: epa

Eile õhtul lasti Prantsusmaal vette teine Venemaale tellimusel ehitatav Mistral-tüüpi kopterikandja Sevastopol, vahendas RIA Novosti.

Lepingu järgi tuleval aastal valmiv alus asus kuivdokis, mis eile õhtul täideti veega. Vettelaskmine toimus suurema avaliku kärata.

14. novembril teatas Venemaa, et ootab esimese laeva, Vladivostoki üleandmisega veel novembri lõpuni ja kui seda ei toimu, esitab Prantsusmaale trahvinõude. Kaks päeva hiljem teatas Prantsusmaa president Francois Hollande, et langetab üleandmisotsuse lähiajal, aga ilma igasuguste väliste surveteta.

Venemaa asepeaminister Dmitri Rogozin, kelle kureerida on riigi kaitsetööstussektor, märkis, et Vene pool sai laevaehitajalt 14. novembriks kutse, et võtta üle esimene kahest Mistral-tüüpi dessantlaevast Vladivostok ja olla kohal teise, Sevastopoli-nimelise laeva vettelaskmise juures.

Ometi on Venemaa jaoks tänaseni selgusetu, millal ja kas üldse esimene dessantlaev neile üle antakse.

Kahe Mistral-tüüpi kopterikandja ehitamise eest maksab Venemaa 2011. aastal sõlmitud lepingu järgi 1,2 miljardit eurot. Toonases kokkuleppes oli esimese laeva üleandmistähtaeg tänavu 1. november. Lepingu rikkumise korral ulatuvad trahvid kolme miljardi euroni.

 

Hetkel kuum