Sirje Rank • 30. aprill 2015 kell 9:50

Moody's: Kreeka eurost lahkumise riski ei või alahinnata

Grafiti Ateenas  Foto: Scanpix/REuters

Kui Kreeka peaks rahaliidust välja kukkuma, oleks otsene majanduslik ja rahaline mõju tagasihoidlik, kuid sellest kannataks rahaliidu tugevus.

Välistada ei saa ka järsku usalduse kadu, millest võib kannatada euroala valitsusvõlakirjade turg, hindab reitinguagentuur Moody's täna avaldatud analüüsis.

Moody's eeldab, et Kreeka jõuab kreeditoridega siiski kokkuleppele ja riigi pankrotti õnnestub vältida. Kuna aga kõnelused edenevad visalt, kasvab pankroti ja Kreeka eurost lahkumise risk.

Raport nendib, et Kreeka eurost lahkumist ei paista tahtvat ei Kreeka valitsus ega kodanikud. Ka euroala liidritel on põhjust Kreeka lahkumist igati ära hoida, et ei tekiks ohtlikku pretsedenti - rahaliit loodi kui pöördumatu liit. Samuti tekiks kohe kahju Kreekale antud abilaenudest.

"Kreeka eurost lahkumine loob eeskuju, mida võidakse ka tulevikus järgida," ütles Moody'se riigireitingute osakonna juht Alastair Wilson. "See mõjutaks vältimatult tulevasi reformi- ja eelarvekulude kärpimise programme. See suurendab - kas või veidigi - tõenäosust, et ka teised riigid võivad osutuda maksujõetuks ja rahaliidust lahkuda."

Vahetum risk on šokk usaldusele, mis võiks kahjustada euroala riikide valitsusvõlakirjade turgu. Risk on väiksem kui 2012. aastal, kuna euroala majandus ja finantssüsteem on paremas seisus kui kolm aastat tagasi.

Taolise šoki korral kannatavad enim riigid euroala perifeerias, mil on suured ja ikka alles kasvavad võlakoormad ning riigieelarve kulude ja tulude vastavusse saamine alles pooleli. 

Hetkel kuum