Äripäev • 12. mai 2015 • 2 min
Jaga lugu:

Ollila: head ja halvad uudised tulevad alati järjestikku

Jorma Ollila raamat  Foto: Andres Haabu, Äripäev

Nii head kui ka halvad uudised tulevad alati järjestikku, leiab Nokia eksjuht Jorma Ollila oma raamatus „Võimatu edu. Kasvulava Nokias“, mille eestikeelne esmaesitlus toimub sel nädalal Pärnu Juhtimiskonverentsil.

Ollila räägib raamatus Soome ja NSV Liidu soojadest suhetest 70-80ndatel, aga eelkõige analüüsib Nokia edu ja kriiside põhjuseid ning tema rolli selles. „Muutuse ajastamine otsustab alati kõik. Vale muutus õigel ajal võib edukale äritegevusele lõplikult saatuslikuks saada. Õige muutus valel ajal ei vii organisatsiooni edasi ja nii jääb potentsiaal saavutamata. Turud ei ole veel ettevõtte muutuseks valmis ja ka tarbijad ei ole valmis uutest toodetest vaimustuma.

Miks siis ei oska ettevõtete juhid muutusi õigel ajal teha, kui kõik sõltub just sellest oskusest? Muutuste ajastamine tugineb lõppude lõpuks ainult intuitsioonile. Pole loogilisi põhjuseid ega üldist ratsionalismi, millele muutuste ajastamisel toetuda. Suurte muutuste elluviimine ettevõttes ei ole kunagi demokraatlik otsus. Selle eest vastutab ettevõtte juht,“ leiab Ollila. Ta lisab, et Nokias oli tema ajal eksimine lubatud, „ainult, et ühte viga ei tohtinud teha kaks korda.“

Et Eestis on käivitunud diskussioon majanduse kasvamise vajadusest, siis tsitaat ka kasvu kohta raamatust: „Olen õppinud, et kasv on ettevõtte jaoks sama tähtis nagu õhk inimesele. Kasv ei tähendanud ainult kasvavaid müüginumbreid ega kindlat kasumit aktsionäridele. Kogu inimese elu on kasv, nii füüsiliselt kui ka vaimselt. Inimene peab püüdma leida endast parimat, viia ellu midagi suuremat, liikuma täiuslikkuse poole. Ettevõtte kasvu tagab see, et inimesed jaksavad edasi püüelda. Ettevõte, mis ei taha kasvada, muudab oma töötajad konservatiivideks, kes ei leia peagi edasiliikumiseks enam ühtegi põhjust.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt