Sirje Rank • 5. juuni 2015 kell 11:15

Junckeri fond noolib Hiina kapitali

Eurod  Foto: Scanpix/Reuters

Euroopa Investeeringute kava, ehk nn Junckeri plaan investeerida koos erakapitaliga Euroopa majandusse lähemal kolmel aastal 315 miljardit eurot, loodab äratada ka Hiina investorite huvi.

Võrguportaal EUObserver kirjutab, kuidas paljud Euroopa regioonide ja linnade esindajad tutvustasid eile oma võimalike investeerimisprojektide ideid Hiina suurimatele pankadele, et neilt võimalusel raha kaasata. Hiina ICBC on maailma suurim pank, mille vaarad küündivad 3,3 triljonile dollarile.

Junckeri plaani idee on ergutada erasektorit reaalmajandusse investeerima, garanteerides osa investeeringu riskist Euroopa Investeerimispanga ja ELi eelarve vahenditega.

Luigi Gambardella, kes juhib rahvusvahelist assotsiatsiooni ChinaEU, mille eesmärk on edendada Hiina ja Euroopa Liidu ärisidemeid, ütles EUObserverile, et Hiina on üks väheseid välisinvestoreid, kes oleks valmis Euroopasse investeerima.

„Ega neid palju pole – võib-olla veel Katar, Araabia Ühendemiraadid. Üsna vähe,“ nentis ta.

Konsultatsioonifirma Ernst&Young maikuus avaldatud uuringu järgi on Euroopast saanud investoritele kõige atraktiivsem sihtkoht, edestades isegi Hiinat. 59% investoritest olid Euroopa suhtes positiivselt meelestatud, kuid vaid 32% firmajuhtudest plaanis lähiaastatel reaalselt investeeringuid.

Euroopas on Hiina investeeringutesse skeptiliselt suhtutud, ehkki Hiina on seda juba aastaid teinud, investeerides muuhulgas Euroopa Investeerimispanga võlakirjadesse.

„Regioonides on Hiina investeeringud üsna tundlik teema. Me ei taha, et meil oleks vaja raha, mis ei tule Euroopast või Austriast või konkreetsest regioonist,“ nentis üks üritusel osalenud austerlane.

Hetkel kuum