Raido Neemre • 12 juuni 2015

Hiina tahab kosmoseprügi koristada

Foto: EPA

Hiina on loonud rahvusliku agentuuri, mille eesmärgiks on hoida kontrolli all kosmoseprügi põhjustatud kasvavat ohtu riigi kosmoseprogrammile, vahendab MarketWatch.

Uue organisatsiooni lõid Hiina kosmoseagentuur Riigi Teaduste Administratsioon ja Hiina Teaduste Akadeemia. Organisatsioon hakkab uurima kosmosejäätmeid, sh mittefunktsionaalseid kosmoselaevu, hüljatud kosmosesõidukite osasid ja muud prügi.Kosmoseagentuuri direktor Xu Dazhe sõnas, et instituur uurib, jälgib ja manööverdab kosmoseprügi eesmärgiga kaitsta riigi kosmoseprojekte.2003. aastal sai Hiinast kolmas riik peale Venemaad ja USA-d, mis saatis inimese kosmosesse. Riigi sõnul soovitakse aastatel 2020-2022 avada kosmoselabor; aastaks 2030 soovitakse saata mehitatud missioonid Kuule. Kuna 2013. aastal ebaõnnestus saata mehitamata kosmoselaev Marsi avastama, püütakse teha seda uuesti aastaks 2020.Neid plaane aga ohustab suur hulk prügi, mis tiirleb Maa ümber.USA kosmoseagentuur NASA prognoosib, et ligi 20 000 kosmosepügi tükki, mis on suuremad kui korvpall, tiirlevad Maa ümber. Prügi liikumiskiirus on kuni 7800 m/s, mis on piisavalt kiire, et see võiks kahjustada satelliiti või kosmoselaeva.Hiina alustas kosmoseprügi jälgimist ja uurimist 2000. aastal. Plaani kohaselt eemaldavad teadlased hüljatud satelliidid raketiga ning loovad nii võimalusi uuteks kosmosesõitudeks.Riik on orbiidile saatnud 129 kosmosemasinat, sh mehitatud kosmoselaeva.

Teadlased hoiavatad ka, et osa ringiliikuvast prügist võib taas siseneda Maa atmosfääri ning maapinnale kahju teha.

Hetkel kuum