Mait Kraun • 3. juuli 2015 kell 17:30

Hiinas otsitakse aktsiaturu manipulatsiooni jälgi

Shanghai börs  Foto: EPA

Hiina aktsiaturud jätkasid täna langust ja kokku on turud selle nädala jooksul kukkunud juba rohkem kui 10 protsenti. Väärtpaberituru regulaatorid teatasid, et nüüd otsitakse võimaliku turumanipulatsiooni süüdlast, vahendab Reuters.

Alates juuni keskpaigast on Hiina aktsiaturud kukkunud ligi 30 protsenti. Nüüd on Hiina Väärtpaberituru Regulatoorne Komisjon loonud meeskonna, et otsida „jälgi illegaalsest manipulatsioonist turgudel.“

Pärast turgude sulgumist ütles komisjoni pressiesindaja, et Hiina vähendab IPOde ja kapitalikogumiste arvu. Samuti toetatakse turule tulevaid pikaajalisi investoreid, et hinnad stabiliseeruks.

Hiina on erinevate poliitikatega püüdnud müügilainet peatada. Sellel nädalal on vähendatud baasintressimäära ning lõdvendatud aktsiate ostuks kasutatavate laenude reegleid. Seni pole mitte miski töötanud.

„Valitsus peab turud päästma. Selleks ei saa kasutada tühjasid sõnu, vaid reaalset kulda ja hõbedat,“ ütles Huaron Securitiesi strateeg Fu Xuejun. Ta lisas, et turukrahh teeks liiga pankadele, tarbimisele ja ettevõtetele. Lisaks sellele võib tekkida ka sotsiaalne ebastabiilsus. „See on katastroof. Kui see ei ole katastroof, siis mis on?“

Shanghai ja Shenzeni suurimaid ettevõtteid koondav CSI300 indeks kukkus reedel 5,4 protsenti 3885 punktini. Shanghai Composite indeks odavnes 5,8 protsenti 3686 punktini. Veel juuni alguses kauples Shanghai Composite indeks 5000 punkti juures.

Hetkel kuum