Äripäev • 4 august 2015

Töötukassa jätkab reservide kogumist

Tööotsjad pabereid täitmas.  Foto: Bloomberg

Eesti Töötukassa nõukogu tegi valitsusele ettepaneku jätta tuleval aastal töötuskindlustusmakse määrad samale tasemele.

Töötukassa ettepanek tähendab, et töötajatele on see määr 1,6 % ja tööandjatele 0,8%. Aastateks 2017 kuni 2019 tegi nõukogu ettepaneku langetada maksemäär 2,4%-lt 2,1%le, ehk töötajatele 1,4% ja tööandjatele 0,7%.

Töötukassa nõukogu esimees Toomas Tamsar kommenteeris, et reservide kogumist on mõistlikum jätkata senisest rahulikumas tempos. "Töötukassa reservid on piisavad ning nende kasvatamine nõnda suures mahus, üle 40 miljoni euro võrra aastas, ei ole kuidagi põhjendatud,” märkis ta.

2016. aasta prognoos:- 2,4% maksemääraga töötuskindlustuse kogutulud 160,8 miljonit eurot, töötuskindlustuse kulud 118,8 miljonit eurot;- tööturuteenustele kasutada 33,6 miljonit eurot (sellest 25 miljonit töötuskindlussummad);- töötuskindlustushüvitist saab 18 134 inimest, koondamishüvitist 5984 inimest ja maksejõuetushüvitist 1613 inimest.

Nõukogu kinnitas töötukassa juhatuse liikmeks Reelika Leetmaa, kelle vastutusvaldkondad on tööturu ja -teenuste analüüs ning töötust ennetavate tööturumeetmete arendamine. Leetmaa asub tööle 14. septembrist.

Lisaks kiitis nõukogu heaks tähtajalise tööhõiveprogrammi projekti 2016-2017, mille alusel töötukassa osutab lisateenuseid ja mille valitsus kehtestab kaheks aastaks.

Hetkel kuum