Kaisa Gabral • 13. august 2015 kell 5:00

“Käib kaubandussõda"

Hiina turgude kukkumine annab maailma kaubandussõjale hoogu juurde  Foto: Scanpix

Krimelte OÜ juhatuse liikme Jaanus Paevälja sõnul käib maailmas suur kaubandussõda, kuhu ka Eesti on sisse kistud. Hiina majanduse langus mõjutab tema sõnul kõiki.

Hiina devalveeris oma valuutat ulatuses, mida pole nähtud juba peaaegu kaks kümnendit. See oli käik, mis mõjutas turge globaalselt. Küsimusele, kuidas see laia haardega Eesti juurtega Krimelte OÜd mõjutada võiks, vastas ettevõtte juhatuse liige Jaanus Paeväli naerdes:”See on tuhande dollari küsimus, kui teaks täpseid vastuseid, küll siis oleks hea!“

Ta lisas, et see on veel väga uus ja värske uudis, et raske midagi öelda. „Eks me jälgime ja püüame kohaneda vastavalt sellele, mida meie partnerid räägivad ja kuidas turud kohanevad. Otseselt see murelikuks ei tee, kuid kindlasti teeb see meid tähelepanelikumaks,“ lausus Paeväli. Tema sõnul püüab ju iga riik oma turge kaitsta ja võtta endale kasulikke finantsotsuseid vastu. Pole välistatud, et ka maailma teised suured turud reageerivad omapoolsete sammudega Hiina käigule, lisas Paeväli.

„Head ajad on maailmas mõneks ajaks möödas, kus kõik oli lihtne. Käib ülemaailmne suur kaubandussõda ja paratamatult me oleme maailma osa ja oleme ka sinna sisse kistud. Hiina majandus on teine suuruselt maailmas, kui nii suures kohas midagi juhtub, siis arvata, et see maailma ei mõjuta oleks naivistlik,“ ütles Paeväli.

Tarbijad võivad ajutiselt sellest võita

Wendre tegevjuhi Vahur Roosaare sõnul on selles olukorras nii võitjaid kui kaotajaid, kuid kaotajaid ilmselt rohkem. „Kõik oleneb sellest, mis edasi toimub, kui Hiinas edasi valuuta devalveerimist tuleb, siis mingid kaubad peaksid turgudel odavamaks minema ja tarbijad peaksid sellest võitma. Kuid, kas see võit on pikaajaliselt kasulik või mitte, see on teine küsimus. Eks mõjud on tegevusvaldkonniti ka erinevad,“ rääkis Roosaar.

Wendrel on Hiinas oma õmblustehas ja kui Roosaar sealsete partneritega rääkis, siis ei kostnud nende suust veel mingeid paanikanoote. „Ma suhtlesin oma Hiina inimestega sel teemal, kuid  nemad ütlesid, et esialgu ei taju nad veel midagi ja nad pole jõudnud sellele asjale veel reageerida. Nad ütlesid, et hetkel veel nad mõju ei näe,“ lausus Roosaar.

Tema hinnangul võiks devalveerimine ideeliselt ju kasvatada välismaiste ettevõtete huvi Hiinast osta. Samas pole Roosaar kindel, kas Hiina ise sellest devalveerimisest loodetud kasu – ekspordi kasvu – saab. „Hiina eksport hakkas ju vähenema ja paljud ostjad ka meie valdkonnas hakkasid Hiinast vähem ostma. Ostustrateegiaid on ümber mängitud ja Hiina osatähtsust on vähendatud. Üks põhjus selles on kindlasti ka see, et Hiina on läinud palju kallimaks oma tehaste, palkade ja muude kuludega, kui võrrelda 10 aasta tagust aega tänasega,“ tõi Roosaar välja põhjuseid, miks Hiina devalveeris ja lisas, et valdkonniti võib siin erinevusi olla.

„Hiina on Euroopale ja ülejäänud maailmale suur kaubanduspartner, mõju maailmale on olemas. Kui Hiina majandusel hakkab kehvemini minema, siis kindlasti on see maailmale tervikuna probleemiks,“ lausus Roosaar.

Lähinädalad näitavad, mis saama hakkab

Fortumo OÜ juhatuse liikme Martin Koppeli sõnul toimetavad nende ettevõtte Hiina kliendid peamiselt sealt väljaspool ja nemad pole enda ettevõttes veel mingeid muutuseid või ärevaid reageeringuid täheldanud.

„Kui devalveerimisest rääkida, siis need, kel on valdav osa ärist Hiinast väljas, siis nemad ju võidavad sellest, kuid need, kel on ärid Hiinas sees, siis olukord läheb nende jaoks keerulisemaks. Ma usun, et ka meie sektoris on lähinädalatel näha ja kuulda, mis juhtuma hakkab,“ märkis Koppel ja lisas, et nende ettevõtte kliendid on peamiselt suured Hiina kontsernid, kuid varem või hiljem jõuab see mõju ka nendeni.

Hetkel kuum