Pille Ivask • 11. september 2015 kell 5:15

Türgi majandus tegi üllatuse

Valuutavahetuspunkt Istanbulis  Foto: epa

Hoolimata suurest poliitilisest segadusest ning ebastabiilsest maailmamajandusest näitas Türgi majandus teises kvartalis tublit kasvu.

Türgi statistikaagentuuri andmeil kasvas riigi majandus teises kvartalis võrreldes möödunud aastaga 3,8 protsendi võrra. Analüütikud oli oodanud 3,5 protsendi suurust majanduskasvu. Võrreldes tänavuse aasta esimese kvartaliga kasvas Türgi majandus 2,5 protsenti enam.

Türgi majanduskasvu toetas tarbijakulutuste kasv, mis näitas kiireimat kasvu viimase kahe aasta jooksul, samuti kasvasid valitsussektori kulutused seoses juunis toimunud valimistega, vahendab Wall Street Journal.

Capital Economicsi arenevate turgude ekspert William Jackson märkis, et Türgi tulemused on viimase aja üks väheseid häid uudiseid maailma majanduses. „Siiski me usume, et tegu on lühiajalise muutusega,“ lisas ta.

Türgi poliitikamaastikku on viimasel ajal räsinud sagedased kokkupõrked riiklike julgeolekujõudude ning Kurdide Tööpartei (PKK) mässajate vahel. Ankara on PKK nimetanud terroristlikuks organisatsiooniks.

Üha suureneva poliitilise segaduse tulemusena on tarbijausaldus Türgis langenud madalaimale tasemele alates 2009. aastast. Samal ajal langes tootmisaktiivsus ning tõusis inflatsioon.

„Türgi majanduse jaoks on suurim risk pikaajaline poliitiline ebakindlus,“ lausus Türgi rahandusminister Mehmet Simsek.

Lisaks eelnevale on Türgi majanduse käekäik tihedalt seotud ka maailmamajanduse ebastabiilsusega ning Hiina majanduse käekäiguga. Selle kõige tulemusena ei õnnestu Türgil tänavu arvatavasti täita neljaprotsendilise SKP kasvu eesmärki. Analüütikute hinnangul peaks Türgi majandus tänavu kasvama umbes kolm protsenti.

Hetkel kuum