Äripäev • 24. september 2015 kell 9:45

Erakonnad ei välista Tederilt annetuste võtmist

Hillar Teder  Foto: Raul Mee

Koalitsioonierakondade esindajad ei välistanud tänasel valitsuse pressikonverentsil, et nad võtaksid edaspidi vastu annetusi altkäemaksu andmises kahtlustatavalt ärimehelt Hillar Tederilt või tagastaksid temalt juba saadud annetused.

Hillar Tederi annetused valitsusparteidele alates 2014. aastast

Sotsid on viimase aasta jooksul saanud Hillar Tederilt ühe korra raha - mullu detsembris annetas ta erakonnale 20 000 eurot.

IRLile on Teder annetanud eelmisel aastal kolmel korral, kokku 95 000 eurot.

Reformierakond on alates eelmise aasta algusest saanud Tederilt annetusi igas kvartalis, välja arvatud tänavu teises kvartalis. Kokku on ta eelmise aasta algusest saadik annetanud oravaparteile 320 000 eurot.

Valitsuse pressikonverentsil paluti kõigi erakondade esindajatel vastata küsimusele, kas nad võtaksid edaspidi vastu annetusi erakondade suurtoetajalt Hillar Tederilt, keda kahtlustatakse Edgar Savisaarele ja Keskerakonnale altkäemaksu andmises. Ühegi erakonna esindaja küsimusele otsesõnu ei vastanud, kõik viitasid sellele, et uurimisorganitel tuleb lasta oma tööd teha.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juht Jevgeni Ossinovski märkis, et Eestis kehtib süütuse presumptsioon, mis tähendab, et kui kohus pole otsust langetanud, ei ole mõtet ennetavalt kedagi süüdi mõista. "Ootame õiguskaitseorganite ja kohtu menetlused ära ja pärast seda on võimalik selles küsimuses seisukohta võtta," oli tema vastus.

Isamaa ja Res Public Liidu juht Margus Tsahkna viitas samuti sellele, et kapo ja prokuratuur peaksid saama teha oma tööd. Tema hinnangul on kapo ja prokuratuuri tegevuse sidumine poliitikaga meelega ekstav taktika, et viia tähelepanu mujale. Ta rääkis Kremli mentaliteedist ja bandiitlikust käitumisest, mis peab Eestis lõppema. "IRL ei ole teinud ühegi ettevõtjaga, kes on annetanud, ühtegi kokkulepet," ütles Tsahnka annetuste kohta ja lisas, et tuleb vaadata, kuhu uurimine viib.

Reformierakonna aseesimeees Hanno Pevkur ei lausunud annetuste teemal ühtegi sõna. Ta ütles üksnes, et loodab, et selle asja menetlemisel ja kajastamisel ei laskuta keskerakondlikku võrku, kus püütakse asja politiseerida. "Kui Keskerakond on võtnud taktika muuta asi poliitiliseks, siis sellega ei pea kaasa minema valitsus ega keegi teine. Ja nii ongi," teatas Pevkur.

Kui järgnes küsimus selle kohta, kas erakonnad oleksid Tederi süüdimõistmise korral valmis tagastama annetatud summad, läksid erakondade esindajate vastused veel hägusemaks.

"Ma ei tahaks erinevaid asju siduma hakata," ütles Pevkur ja lisas, et antud juhul on esitatud kahtlustus Tallinna linnapeale, hulgale ettevõtjatele ja linnavolikogu esimehele. Ta rõhutas veelkord, et prokuratuur ja kapo peavad tegema oma töö lõpuni ja kohus peab andma olukorrale hinnangu. "Las see juhtum jõuab kuskile," sõnas Pevkur.

Ka Tsahkna tõdes, et juba teist korda viimase paari kuu jooksul hakatakse suure probleemi puhul tegelema kõrvaltegevustega. "Mis puudutab annetusi, siis me ootame lõpuni, mis tegelikult välja tuleb. Oluline on hoida fookus probleemil, see on korruptsioon väga kõrgel tasemel," märkis IRLi juht. Ta rõhutas taas, et IRL ei ole ühegi annetajaga ühtegi kokkulepet teinud.

 

Hetkel kuum