Äripäev • 12. jaanuar 2016 kell 4:30

Kahtlase ärimehe raha määrib erakonda

Juhtkiri.  Foto: Anti Veermaa

Erakond ei tohiks altkäemaksu kahtlustusega inimeselt annetust võtta, kirjutab Äripäev täna juhtkirjas.

Mullu viimases kvartalis annetas Edgar Savisaare altkäemaksuasjas kahtlustuse saanud ärimees Hillar Teder kümneid tuhandeid eurosid Reformierakonnale ja ­IRLile. Teder on mõlemale erakonnale ka varem korduvalt annetanud suuri summasid.

Äripäeva toimetuse meelest peaksid erakonnad näitama moraalset eeskuju, et nemad ei soovi altkäemaksuasjas ametliku kahtlustuse saanud inimese raha. Vastasel juhul näitab selline otsus ühiskonnale, et nende valitud rahvasaadikud ei lükka kõrvale raha, mis võib liikuda ebaausaid teid pidi. Pigem antakse valijatele märku, et võimalike korruptantitega lävida on vastuvõetav.

Septembri lõpus teatasid kapo ja prokuratuur, et kahtlustavad nelja tuntud ettevõtjat altkäemaksu andmises. Toona teatasid koalitsioonierakondade esindajad, et nemad ei välistaks edaspidi Tederilt annetuste vastuvõtmist või juba saadud annetuste tagasimaksmist. Kuna siis ei tulnud ühtegi konkreetset vastust, siis nüüd näitavad erakondade teod, mis otsuseni lõpuks jõuti. Esialgsed ähmased vastused küsimusele, kas võtta Tederi raha vastu või mitte, said selge vastuse.

Miski pole muutunud

Nii Reformierakond kui ka IRL otsustasid, et nemad võtavad Tederilt raha vastu. Mõlemad erakonnad, kes on seni Edgar Savisaart ja tema juhitavat meeskonda teravalt kritiseerinud, peaksid loobuma Tederi annetatud raha vastuvõtmisest, sest see jätab ebaausa mulje, kuidas toimib valitseva poliitilise jõu ja suurettevõtja suhe. Eriti olukorras, kus näiteks Reformierakond on alates 2014. aastast saanud Tederilt annetusi kokku üle 300 000 euro.

Praegu käituvad mõlemad erakonnad, nagu poleks juhtunud midagi. Lähtutakse justkui põhimõttest, et kõik jätkub vanaviisi. Sedasi ei tohi aga mõtelda, sest kui ametlik kahtlustus väidab, et Hillar Teder andis altkäemaksu, siis peab see tuginema kindlatel tõenditel. Vaevalt, et kapo või prokuratuur avalikustaksid Eesti ühe rikkaima ärimehe kohta sellise teabe, kui neil oleks vaid mõni üksik kaudne tõend või kõhutunne.

Annetuste paus

Märguanne, et Teder võib olla seotud altkäemaksuga, peaks äratama erakondades tähelepanu, et mõneks ajaks tuleks teha annetuste vastuvõtmise paus. Kui tahetakse oodata menetluse lõpuni või kindla kohtuotsuseni, siis tuleks Hillar Tederile öelda, et praegustel asjaoludel ei oleks viisakas tema raha vastu võtta, sest see võib tunduda ebaeetilisena. Kui on selge, et Teder ei olnud altkäemaksuga seotud, siis võiks jätkata omavahelist suhet samamoodi, nagu tehti enne kahtlustuse esitamist. Kui peaks juhtuma vastupidi, et Teder on Eesti seaduste vastu eksinud, siis tuleks paus muuta püsivaks ning Tederile tagastada ka kõik eelnevad annetused, mis tehti võimaliku altkäemaksu andmise ajal. Sellest moraalsem samm oleks tagastada kõik senised Tederiga seotud annetused, mis ettevõtja on kunagi erakonnale teinud.

Tähelepanelik lugeja märkab, et Tederi annetused viimases kvartalis moodustasid Reformierakonnale ja IRLile väikese osa kogu sissetulekust. Kui võtta juurde riigi toetus, siis Tederi annetus moodustas veidi üle 6% Reformierakonnale laekunud rahast ja alla 4% IRLile tulnud summast. Tederi annetusest loobumine ei oleks kummalegi andnud rahaliselt tugevat lööki.

Hetkel kuum