Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kahtlase ärimehe raha määrib erakonda

  Juhtkiri.Foto: Anti Veermaa

  Erakond ei tohiks altkäemaksu kahtlustusega inimeselt annetust võtta, kirjutab Äripäev täna juhtkirjas.

  Mullu viimases kvartalis annetas Edgar Savisaare altkäemaksuasjas kahtlustuse saanud ärimees Hillar Teder kümneid tuhandeid eurosid Reformierakonnale ja ­IRLile. Teder on mõlemale erakonnale ka varem korduvalt annetanud suuri summasid.
  Äripäeva toimetuse meelest peaksid erakonnad näitama moraalset eeskuju, et nemad ei soovi altkäemaksuasjas ametliku kahtlustuse saanud inimese raha. Vastasel juhul näitab selline otsus ühiskonnale, et nende valitud rahvasaadikud ei lükka kõrvale raha, mis võib liikuda ebaausaid teid pidi. Pigem antakse valijatele märku, et võimalike korruptantitega lävida on vastuvõetav.
  Septembri lõpus teatasid kapo ja prokuratuur, et kahtlustavad nelja tuntud ettevõtjat altkäemaksu andmises. Toona teatasid koalitsioonierakondade esindajad, et nemad ei välistaks edaspidi Tederilt annetuste vastuvõtmist või juba saadud annetuste tagasimaksmist. Kuna siis ei tulnud ühtegi konkreetset vastust, siis nüüd näitavad erakondade teod, mis otsuseni lõpuks jõuti. Esialgsed ähmased vastused küsimusele, kas võtta Tederi raha vastu või mitte, said selge vastuse.
  Miski pole muutunud
  Nii Reformierakond kui ka IRL otsustasid, et nemad võtavad Tederilt raha vastu. Mõlemad erakonnad, kes on seni Edgar Savisaart ja tema juhitavat meeskonda teravalt kritiseerinud, peaksid loobuma Tederi annetatud raha vastuvõtmisest, sest see jätab ebaausa mulje, kuidas toimib valitseva poliitilise jõu ja suurettevõtja suhe. Eriti olukorras, kus näiteks Reformierakond on alates 2014. aastast saanud Tederilt annetusi kokku üle 300 000 euro.
  Praegu käituvad mõlemad erakonnad, nagu poleks juhtunud midagi. Lähtutakse justkui põhimõttest, et kõik jätkub vanaviisi. Sedasi ei tohi aga mõtelda, sest kui ametlik kahtlustus väidab, et Hillar Teder andis altkäemaksu, siis peab see tuginema kindlatel tõenditel. Vaevalt, et kapo või prokuratuur avalikustaksid Eesti ühe rikkaima ärimehe kohta sellise teabe, kui neil oleks vaid mõni üksik kaudne tõend või kõhutunne.
  Annetuste paus
  Märguanne, et Teder võib olla seotud altkäemaksuga, peaks äratama erakondades tähelepanu, et mõneks ajaks tuleks teha annetuste vastuvõtmise paus. Kui tahetakse oodata menetluse lõpuni või kindla kohtuotsuseni, siis tuleks Hillar Tederile öelda, et praegustel asjaoludel ei oleks viisakas tema raha vastu võtta, sest see võib tunduda ebaeetilisena. Kui on selge, et Teder ei olnud altkäemaksuga seotud, siis võiks jätkata omavahelist suhet samamoodi, nagu tehti enne kahtlustuse esitamist. Kui peaks juhtuma vastupidi, et Teder on Eesti seaduste vastu eksinud, siis tuleks paus muuta püsivaks ning Tederile tagastada ka kõik eelnevad annetused, mis tehti võimaliku altkäemaksu andmise ajal. Sellest moraalsem samm oleks tagastada kõik senised Tederiga seotud annetused, mis ettevõtja on kunagi erakonnale teinud.
  Tähelepanelik lugeja märkab, et Tederi annetused viimases kvartalis moodustasid Reformierakonnale ja IRLile väikese osa kogu sissetulekust. Kui võtta juurde riigi toetus, siis Tederi annetus moodustas veidi üle 6% Reformierakonnale laekunud rahast ja alla 4% IRLile tulnud summast. Tederi annetusest loobumine ei oleks kummalegi andnud rahaliselt tugevat lööki.
 • Hetkel kuum
Euroopa patendiameti president: meil on põhjust tähistada leiutajate läbimurret
Aasta tagasi kasutusele võetud Euroopa ühtne patendisüsteem on näidanud, et kui Euroopa ühendab jõud, siis suudab ta terves maailmas edukalt konkureerida, kirjutab Euroopa patendiameti president António Campinos.
Aasta tagasi kasutusele võetud Euroopa ühtne patendisüsteem on näidanud, et kui Euroopa ühendab jõud, siis suudab ta terves maailmas edukalt konkureerida, kirjutab Euroopa patendiameti president António Campinos.
USA indeksid näitasid sel nädalal häid tulemusi
USA aktsiaturgudel reedel suuri muutusi ei olnud, kuid nädala lõikes näitasid kolmest peamisest indeksist kaks väga häid tulemusi. Sellest hoolimata on mitmeid põhjuseid, mille pärast investorid muretsevad, vahendas Yahoo Finance.
USA aktsiaturgudel reedel suuri muutusi ei olnud, kuid nädala lõikes näitasid kolmest peamisest indeksist kaks väga häid tulemusi. Sellest hoolimata on mitmeid põhjuseid, mille pärast investorid muretsevad, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kristina Judina: mida teha, kui tubli inimese karjäär „jääb kinni“?
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
FT: Euroopast ja USAst tõrjutud Hiina autotootjatel on uus eesmärk: kogu ülejäänud maailm
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
Operaili ostjaks pakutakse Soome äri ostjat
Soome sotsiaalmeedias ja investeerimisfoorumites arutatakse, kas Eesti riigifirma Operaili võiks ära osta nende börsifirma Nurminen Logistics, kes juba tükikese ettevõttest endale sai.
Soome sotsiaalmeedias ja investeerimisfoorumites arutatakse, kas Eesti riigifirma Operaili võiks ära osta nende börsifirma Nurminen Logistics, kes juba tükikese ettevõttest endale sai.
Alexela emafirma ostab Vene miljardärile kuulunud Läti vedelgaasi müüja “Ei saa öelda, et läbirääkimised oleks väga lihtsad olnud”
Heiti ja Marti Hääle suurosalusega AVH Grupp ostab Läti vedelgaasi müüja SIA Latvijas propāna gāze, mille mullune müük ulatus 130 miljoni euroni.
Heiti ja Marti Hääle suurosalusega AVH Grupp ostab Läti vedelgaasi müüja SIA Latvijas propāna gāze, mille mullune müük ulatus 130 miljoni euroni.