Sirje Rank • 8. oktoober 2015 kell 8:51

Swedbanki dividendid võivad väiksemaks jääda

Swedbanki logo  Foto: EPA

Rootsi Finantsinspektsioon plaanib veelgi tõsta Rootsi pankade kapitalinõudeid, mis võib tähendada madalamaid dividendimakseid aktsionäridele.

Swedbanki lubadus maksta kasumist 75% dividendideks võib olla küsimärgi all, ütles Rootsi majanduslehele Dagens Industri SEB pangandusanalüütik Masih Yazdi.

Rootsi pankadele kehtivad juba praegu kõrgemad kapitalinõuded kui paljudele teistele Euroopa pankadele. Ent peale selle sõltub kapitalipuhvri suurus riskikaaludest, mida nüüd Rootsi Finantsinspektsioon tahab ettevõtetele väljastatud laenudele tõsta.

„Tahame kindlustada, et kapitalinõuded oleksid ettevõtluslaenude puhul piisavalt kõrged, et katta kõik pankade võetud riskid,“ ütles Rootsi Finantsinspektsioonis pangandusjärelevalve eest vastutav Uldis Cerps. Ettevõtluslaene puudutav riskikaalude tõstmine on kavas 2016. aastal. Selle tagajärjel on võimalik, et pankade dividendimaksed vähenevad, ütles Cerps.

SEB pangandusanalüütik Masih Yazdi leiab oma analüüsis, et Swedbank ei pruugi suuta täita oma kavatsust maksta 75% kasumist dividendideks. Seda mitte üksnes ettevõtluslaenude riskikaalude tõstmise pärast, vaid lisaks seetõttu, et inspektsioon võib karmistada nn kontratsüklilisi kapitalinõudeid ka eluasemelaenudele. Selles sektoris on Swedbank kiiresti kasvanud ning Rootsis suurima turuosaga.

Rootsi suurpankadest on omanike suhtes kõige heldemad Swedbank ja Nordea, mis plaanivad dividendideks maksta 75%, kusjuures Nordea ei välista ka suuremat protsenti. SEB lubab maksta vähemalt 40% (2014. a kasumist 54%) ja Handelsbankenil pole konkreetset eesmärki (2014. a kasumist maksis 73%).

Hetkel kuum