Marta Jaakson • 23 oktoober 2015

Kohus: Savisaar jääb linnapea ametist eemale

Edgar Savisaar teel kaposse ülekuulamisele.  Foto: Andres Haabu

Tallinna ringkonnakohus leidis, et korduvas altkäemaksu võtmises kahtlustatav Keskerakonna esimees Edgar Savisaar on Tallinna linnapea ametist põhjusega kõrvaldatud.

Tallinna ringkonnakohus otsustas äsja, et Savisaare Tallinna linnapea ametist kõrvaldamine on põhjendatud ning jättis selle kohta tehtud kohtumääruse täna muutmata. Ringkonnakohus märkis pressiteates, et on tutvunud riigiprokuröri esitatud kriminaalasja materjalidega, millest nähtuv kinnitab maakohtu hinnanguid põhjendatud kuriteokahtlusele.

Savisaare kaitsja Oliver Nääs taotles eile Savisaare linnapeaametist kõrvaldamise määruse tühistamist. Advokaadi hinnangul riivab Savisaare ametist kõrvaldamine tema põhiõigusi ning on ebaproprtsionaalselt intensiivne meede. Tema sõnul ei sisalda maakohtu määrus ka põhjendusi, millele on Savisaare ametist kõrvaldamisel tuginetud.

Riigiprokurör Laura Vaik põhjendas septembris otsust sellega, et Savisaare ametisse jätmisel võib ta hakata tunnistajaid ja kriminaaluurimist mõjutama ning hävitada ja peita Tallinna linnavalitsuses dokumentaalseid tõendeid.

Riigiprokurör Laura Vaik kinnitas sama ka täna. „Oleme jätkuvalt seisukohal, et Edgar Savisaare ametist kõrvaldamine on põhjendatud ja vajalik. Kuna kriminaalasjas on tunnistajateks Tallinna linnavalitsuse ametnikud, kes saavad otse või vahendatuna linnapealt korraldusi, on meie ülesanne õiguskaitseasutusena tagada tunnistajatele võimalus mõjutusteta ütluste andmiseks,“ kommenteeris Vaik pressiteate vahendusel.

Savisaar kaotas ametist kõrvaldamisega 5200eurose kuupalga.

Savisaarel ja tema esindajal on õigus otsus 10 päeva jooksul edasi kaevata.

Savisaare enesereklaam31. juulil ei rahuldanud Tallinna halduskohus Edgar Savisaare taotlust tühistada erakondade rahastamise järelevalve komisjoni jaanuaris tehtud ettekirjutust, mille järgi peab Savisaar linnale tagasi maksma üle 113 000 euro. Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni hinangul kulus raha Savisaare enesereklaamiks. Komisjoni ettekirjutus käis kolme reklaami kohta: Hiiu staadioni reklaam, "Tallinn liigub" reklaam ja PBK telereklaam. Tallinna halduskohus leidis, et need reklaamid olid suunatud Savisaare reklaamimisele, mitte avalikke huvisid silmas pidades.

Kahtlane Šveitsi raha2011. aasta veebruaris alustas kaitsepolitsei nn Šveitsi raha kriminaalasja, kahtlustades rahapesu. Savisaarega seotud Šveitsi fondist tasus Edgar Savisaar endisele abikaasale Vilja Savisaar-Toomastile lahutuse eest, sest tal polnud Eestis piisavalt raha. Eesti võimud märkasid raha liikumist ning asusid võimalikku rahapesu uurima. Savisaar proovis uurimist takistada, kaevates nii Šveitsi kui Eesti kohtutesse kõik prokuratuuri sammud, mida oli võimalik kohtusse kaevata. Asi on jätkuvalt uurimisel.

Savisaarel altkäemaksu võtmise kahtlustus

22. septembri hommikul esitas kaitsepolitsei Edgar Savisaarele kahtlustuse korduvas altkäemaksu võtmises. Kahtlustuse järgi võttis Savisaar 2014. ja 2015. aastal korduvalt altkäemaksu varade ja soodustustena nii enda kui ka kolmanda isiku kasuks kokku kolmesaja tuhande euro väärtuses.

Edgar Savisaar võttis esitatud kahtlustuse põhjal Hillar Tederilt, Vello Kunmanilt, Aivar Tuulbergilt ja Aleksander Kofkinilt rahas ja hüvedena vastu kokku ligi 300 000 eurot.

Kaitsepolitseiameti kahtlustuse järgi vahendas Villu Reiljan 20 000 euro suurust altkäemaksu Edgar Savisaarele, et Vello Kunman saaks ehitada lõpuni Nõmmel asuva ehitusloata elumaja. Endine minister ja Rahvaliidu juht Villu Reiljan on varasemate korruptsioonijuhtumite eest kriminaalkorras süüdi mõistetud ning talle kehtib 4aastane katseaeg.

Kahtlustuse järgi soovis suurettevõtja Alexander Kofkiniga seotud ettevõte rendilepingu pikendamist. Muu hulgas kahtlustatakse, et Savisaar eelistas Kofkini ettevõtet ühe suurürituse korraldamisel.

Hillar Teder soovis kahtlustuse järgi vahetada endale kuuluvat Mäekalda 14 kinnistut Tallinna linnale kuuluva kinnistu vastu, mida võimaldas Savisaar Kalev Kallo vahendusel ja mille eest sai Keskerakond 275 000 euro suuruse laenu, kuid väidetavalt oli selle kohta ainult kokkulepe ning vahetust veel ei toimunud.

Ehitusettevõtja Aivar Tuulbergil võimaldas Savisaar kahtlustuse kohaselt 50 000 euro eest osaleda Kultuurikatla hankemenetluses, kus Tuulbergi ettevõte tunnistati võitjaks.

Hetkel kuum