Äripäev • 22. detsember 2015 kell 7:10

Hodorkovski lähikondseid tabas varahommikune läbiotsimislaine

Hodorkovski lähikondseid tabas varahommikune läbiotsimislaine  Foto: EPA

Mihhail Hodorkovski rajatud ühiskondlik-poliitilise liikumise Avatud Venemaa aktivistid teatasid täna ühenduse kodulehe kaudu, et nende kodusid otsitakse praegu läbi.

Loomulikult viiakse läbi juriidilised toimingud, et kaitsta Venemaa Föderatsiooni huve, vahendas Kremli seisukohta president Vladimir Putini pressisekretär Dmitri Peskov. „Jutt käib juriidilistest protseduuridest, juriidilistest vastumeetmetest, mida Vene riik ette võtab,“ selgitas Peskov tänaseid läbiotsimisi.

Mis on toimuva ajend?Haagi kohus rahuldas 2014. aasta juulis täielikult Jukose endiste aktsionäride hagi ja mõistis Venemaalt nende kasuks välja 50 miljardit dollarit. Venemaa kaebas otsuse edasi, kuid eksaktsionärid pöördusid seepeale mitme riigi kohtusse vara arestimise nõudega.Tänavu juunis arestiti Prantsusmaal ja Belgias Venemaale kuuluvaid varasid, et saaks täita Haagi kohtu otsust Jukose eksatsionäride kasuks.

Teates märgitakse, et Venemaa Uurimiskomitee esindajad ilmusid täna varahommikul Moskvas ja Peterburis mitme inimese koduukse taha. Läbiotsimisorderi põhjal on need toimingud seotud riigile ja ettevõttele Apatit 2003. aastal tekitatud suures ulatuses kahjuga. Tegemist on nn esimese asjaga, mis algatati Jukose eksomanike Mihhail Hodorkovski ja Platon Lebedevi vastu.

Avatud Venemaa koordinaator Maria Baronova ütles BBC Vene toimetusele, et esimesed teated kodude läbiotsimistest hakkasid saabuma hommikul kell 6.30. Toimetusega suhtlemise ajal teadis ta, et läbiotsimine käib kaheksa inimese kodus, lisaks Hodorkovski pressiesindaja Kulle Pispaneni juures ja Avatud Venemaa kontoris.

Ühenduse advokaadid tegelevad küsimusega, kas jõuameti tänahommikune aktsioon on üldse seadusega kooskõlas. Avatud Venemaa liige Pavel Tšikov näiteks kirjutab Twitteris, et läbiotsimiste ajendiks olnud üks kriminaalasi aegus 2005., teine 2013. aastal.

Uurimiskomitee ametlik esindaja Vladimir Markin rääkis eelmisel reedel meediale, et mõrvasüüdistusega Hodorkovski ei pääse karistuseta ning et ettekäändeks ei saa ta tuua ka aegumistähtaega.

11. detsembril esitati Hodorkovskile süüdistus Neftejuganski linnapea Vladimir Petuhhovi mõrva tellimise ning kahe või enama inimese mõrva eest. Hodorkovski kuulutati ka tagaotsitavaks.

Hodorkovski ise, kes oli mõistetud kümneks aastaks vangi, sai 2013. aasta detsembris presidendilt armu ning eitab seost Petuhhovi mõrvaga. Pärast seda, kui sai teatavaks 8. detsembril, et Hodorkovski on Uurimiskomiteesse ülekuulamisele kutsutud, teatas ta, et ei kavatse selles protsessis osaleda.

Neftejuganski linnapea Petuhhov lasti maha 26. juunil 1998 teel tööle. Väidetavalt oli linnapeal tekkinud Jukose esindajatega konflikt maksude maksmise pärast kohalikku eelarvesse ning tal olnud plaanis algatada Jukose vastu kriminaalasi. Tema mõrva korraldamise ja Petuhhoviga kaasas olnud inimese mõrvakatse eest mõisteti eluajaks vangi Jukose endine turvapealik Aleksei Putšugin.

Hodorkovski vahistati 2003. aasta 25. oktoobril süüdistatuna maksude mittemaksmises ja riisumises. 2005. aastal mõisteti ta kelmuses ja teistes kuritegudes süüdi ning talle määrati 11 aastat vabadusekaotust. Oma süüd mitte tunnistanud Hodorkovski palus novembris 2013 president Vladimir Putinilt armu seoses perekondlike asjaoludega. 20. detsembril 2013 kirjutas Putin armuandmispalvele alla. Pärast vabadusse pääsemist lahkus Hodorkovski Venemaalt.

Haagi kohus rahuldas 2014. aasta juulis täielikult Jukose endiste aktsionäride hagi ja mõistis Venemaalt nende kasuks välja 50 miljardit dollarit. Venemaa kaebas otsuse edasi, kuid eksaktsionärid pöördusid seepeale mitme riigi kohtusse vara arestimise nõudega.

Tänavu juunis arestiti Prantsusmaal ja Belgias Venemaale kuuluvaid varasid, et oleks võimalik täita Haagi kohtu otsust Jukose eksatsionäride kasuks.

Hodorkovski läbiotsimistest: nõrgamõistuslikkus jõudis finaalstaadiumisse

Mihhail Hodorkovski andis täna pärast uudiseid Avatud Venemaa kontoris ja kaastöötajate kodudes toimunud läbiotsimistest intervjuu raadiojaamale Ehho Moskvõ.

Hodorkovski: Leian, et see on piisavalt lõbus, eriti arvestades seda, et ükski praegustest Avatud Venemaa kaastöötajatest ja aktivistidest pole Jukoses töötanud. Mõni neist oli 1993. aastal veel päris noor. Nõrgamõistuslikkus on jõudnud finaalstaadiumisse. Me oleme selle kõigega tuttavad Brežnevi ajast, pean silmas vanemat põlvkonda. Pole midagi uut.

Kõik inimesed, kes teevad Avatud Venemaaga koostööd, teavad suurepäraselt ja on algusest peale teadvustanud, et surve pole mitte ainult võimalik, vaid vältimatu. Ühegi autoritaarse režiimi arengu loogika pole üldiselt andnud alust ka selles kahelda. Seepärast – nii, nagu me seni töötasime, töötame ka edasi.

Ehho Moskvõ: Öelge palun, kas kavatsete midagi ette võtta, valgustada sellest, mis toimub, leida abi Uurimiskomitee käsilastele vastu astumisel?

Hodorkovski: Kuulge. Ma ei ole „Tambovi rühmitus“, kes meil seal praegu läbiotsimisi korraldab, ma ei saa astuda vastu relvastatud inimestele. Teine asi on loomulikult see, et kõike, mida nad teevad, me ka avalikustame. Ja teeme kõik, mis meist sõltub, et need inimesed, kes on asja taga, ka kõige eest vastutaksid. Millal see hetk saabub – olen täiesti kindel, et oodata pole üldiselt enam kaua. Võib-olla mõni aasta, aga see pole igavik.

Ehho Moskvõ: Miks just praegu korraldati see rünnak Avatud Venemaa kaastöötajatele, millega võib see seotud olla?

Hodorkovski: Ma ei saa kommenteerida nõrgamõistuslikkuse finaalstaadiumisse jõudnud inimeste tegevusi, mis on ettearvamatud. Kui miski need inimesed perutama ajab, siis nad hakkavadki tegutsema.

Hetkel kuum