Ave Lepik • 23. detsember 2015 kell 7:30

Hodorkovski vahistati tagaselja

Mihhail Hodorkovski vahistati tagaselja.   Foto: epa

Naftakompanii Jukos endine juht Mihhail Hodorkovski kuulutati tagaselja vahistatuks ja rahvusvaheliselt tagaotsitavaks, teatas Venemaa Uurimiskomitee.

Venemaa Uurimiskomitee kodulehel täna hommikul avaldatud teatest selgub, et Hodorkovski on tagaselja vahistatud mõrva organiseerimise eest ning et kohus on ta kuulutatud ka rahvusvaheliselt tagaotsitavaks.

„Vaadates läbi Uurimiskomitee eriti tähtsate asjade osakonna juhatuse petitsiooni, otsustas kohus Hodorkovski tagaselja vahi alla võtta,“ kommenteeris Uurimiskomitee ametlik esindaja Vladimir Markin.

Viimastel päevadel on Vene võimud algatanud Hodorkovski ja tema lähikondsete suhtes mitmeid toiminguid: eile otsiti ühe 2003. aasta looga seoses läbi tema rajatud ühenduse Avatud Venemaa kaastöötajate kodusid, 11. detsembril esitati talle süüdistus Neftejuganski linnapea Vladimir Petuhhovi mõrva tellimise ning kahe või enama inimese mõrva eest.

Täna üheks Putini Venemaa suuremaks kriitikuks saanud Jukose endine juht Hodorkovski vahistati 2003. aasta 25. oktoobril süüdistatuna maksude mittemaksmises ja riisumises. 2005. aastal mõisteti ta kelmuses ja teistes kuritegudes süüdi ning talle määrati 11 aastat vabadusekaotust. Oma süüd mitte tunnistanud Hodorkovski sai detsembris 2013 president Vladimir Putinilt armu seoses perekondlike asjaoludega.

Venemaa võimuladvik toetab Hodorkovski tagaselja vahistamist ja rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutamist ega näe midagi vastuolulist selles, et president Vladimir Putin andis kaks aastat tagasi Hodorkovskile armu.

„Ei, vastuolu ei ole,“ kommenteeris täna Kremli pressisekretär Dmitri Peskov. „Armuandmise otsuse võtab riigipea vastu kinnipeetava avalduse põhjal. Uurimistoimingute käiku või kellegi tagaotsitavaks kuulutamist riigipea ei otsusta, sellega tegelevad uurimisorganid,“ märkis Peskov.

Pärast 2013. aasta lõpus vabadusse pääsemist lahkus Hodorkovski Venemaalt. 7. detsembriks oli ta kõnealuse mõrvauurimisega seoses kutsutud Moskvasse Uurimiskomitee peamajja, kuid keeldus sinna minemast, nimetades toimuvat farsiks.

Hetkel kuum