Virge Haavasalu • 19. jaanuar 2016 kell 9:46

Elmar Vaher: palun vabandust

PPA juht Elmar Vaher  Foto: PM, Scanpix

Politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher tunnistas oma süüd ja palus vabandust, et on heitnud asutuse krediitkaarti kasutades halba varju oma kolleegidele.

Vabaerakonna saadik ja korruptsioonivastase erikomisjoni juht Artur Talvik esitas täna siseminister Hanno Pevkurile arupärimise seoses võimalike politsei- ja piirivalveametis toimunud avaliku raha kuritarvituste ning võimu kuritarvitamistega töötajate põhjendamatuks vallandamiseks.

Talviku sõnade kohaselt ostis PPA juht Vaher asutuse kaardiga Tallinna lennujaamast 299 eurot maksvaid kõrvaklappe ning matkasaapaid 139,41 euro eest, kuigi vormielementide ostmine käib ainult riigihanke kaudu. Talvik nõudis Vaherilt kohe ammendavaid selgitusi ning siseministrilt järelevalve alustamist asutuses ja samuti selgitusi.

Vaher kirjutas Äripäevale saadetud e-kirjas, et mõistab, et need ostud võivad riivata inimeste õiglustunnet ning usaldust politsei- ja piirivalveameti vastu. "Pean riigiasutuse rahakasutuse läbipaistvust väga tähtsaks ja palun vabandust, kui minu käitumine on heitnud varju mu kolleegidele," ütles Vaher. 

30. septembril ostis ta enda sõnul asutuse krediitkaardiga samasugused saapad, nagu on PPA eesliinitöötajatel, et minna välivormiga varahommikul piirile, kuna laos polnud tema suurusele vastavaid saapaid. "Mõistes, et selline ost ei ole kooskõlas PPA üldise ostukorraldusega, palusin see kulu minu palgast maha arvata ning summa peeti kinni detsembrikuu palgast," märkis ta. 

"20. oktoobril ostsin puhkusele suundudes lennujaamast mürasummutavad kõrvaklapid hinnaga 299 eurot, mis on tänaseni PPA juhtkonnaliikmete kasutuses," lisas ta. 

Talvik kirjutas enda saadetud pressiteates, kui dokumendid on tõesed, siis tegemist on ametialase kuritarvitamise ning läbipaistva ja ausa juhtimise põhimõtete eiramisega eetilise käitumise etaloniks olevas riigiasutuses. 

„Kui meie julgeolekuasutustes on selline asi kombeks, siis üks kõik mis riigi luureasutus saab manipuleerida meie julgeoleku juhtidega nii palju kui hing soovib. Tahan uskuda, et politseijuhil on sellele kõigile mingi asjalik vastus, mis võimaldaks kahtlusi hajutada,“ leidis riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni juht. 

Samas viitas Talvik ka ühe töötaja alusetule vallandamisele. Nimelt mullu detsembri algul pidi politseis päevapealt vallandatud töötaja kinnitama ülal mainitud kuluaruande, kuid ta keeldus. Sama töötaja on Talviku sõnul tegelenud logistikabüroos uute politseivormide hankega, mis kukkus läbi väidetavalt sel põhjusel, et hange ei olnud korraldatud lõpuni korrektselt. „Töötajast tehti koheselt ainusüüdlane ning vallandati," lausus Talvik.

Vaher aga vallandatud töötaja kohta kommentaari ei andnud. 

Hetkel kuum