Sirje Rank • 18. veebruar 2016
Jaga lugu:

OECD kärpis majanduskasvu prognoosi

Mercedese tehas Rastattis Saksamaal  Foto: Scanpix/Reuters

Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsioon OECD avaldas täna uue majandusprognoosi, milles kärpis maailmamajanduse selle aasta kasvuväljavaate 3%-le.

Organisatsioon hoiatas, et Brasiilia, Saksamaa ja USA majanduskasv võtab hoogu maha.

Maailmamajandusele prognoositud 3%ne kasvutempo on sama, mis 2015. aastal, kuid 0,3 protsendipunkti võrra madalam mullu novembris tehtud prognoosist. See on viie aasta madalaim kasvutempo - kasv on kinni hoolimata keskpankade ülilõdvast rahapoliitikast ja nafta hinna langusest. 

OECD hoiatab eraldi finantsstabiilsust ohustavate riskide eest. „Mõni arenev riik on eriti suures ohus vahetuskursi järskudest muutustest ning mõjudest riigi võlakoormusele,“ tsiteeris prognoosi agentuur Bloomberg.

Tuleval nädalal Hiinas Shangais toimuva G20 riikide rahandusministrite ja keskpankurite kohtumise eel soovitab OECD riikidel kaaluda suuremat stiimulit eelarvest, et toetada keskpankade rahapoliitilisi meetmeid majanduskasvu ergutamiseks.

„Vaja on tugevamat kollektiivset pingutust, et tugevdada nõudlust,“ märgib OECD. „Rahapoliitika üksi ei ole tulemuslik. Paljudes suurtes majandusruumides tõmmatakse eelarvepoliitikat praegu kokku. Struktuursete reformide tempo on aeglustunud. Kõik kolm hooba tuleb korraga käiku lasta, et tagada tugevam ja jätkusuutlik kasv.“

Suurtest majandusruumidest on languses Brasiilia SKP, kus OECD prognoosib tänavu 4% suurust langust. USA ja Saksamaa SKP prognoosi kärpis OECD mõlemal juhul 0,5 protsendipunkti võrra vastavalt 2%le ja 1,3%le. Euroala majanduskasvu prognoosib OECD tänavu 1,4%.

USA majanduskasvu pidurdab dollari tugevnemisest kannatav eksport ning nafta hinna languse tõttu energiasektoris vähenenud investeeringud.

Hiinale prognoosib OECD tänavu 6,5% suurust SKP kasvu.

Jaga lugu:
Hetkel kuum