Mait Kraun • 28. veebruar 2016 kell 6:30

India majanduskasv võib samuti aeglustuda

India lipp.  Foto: EPA

India kiire majanduskasv hakkab järgmisel aastal tõenäoliselt aeglustuma, sest järjest „süngem maailmamajanduse väljavaade“ hakkab ka Indiat mõjutama, selgub uuesti küsitlusest.

See võib aga tähendada, et aastane majanduskasv aeglustub 7 protsendini, ütles India valitsuse peamajandusnõunik Arvind Subramanian, kirjutab Financial Times.

Subramanian ütles, et India majandus võib lühiajalises perspektiivis kasvada isegi 8-10 protsenti aastas – see on majanduskasv, mida Aasia „tiigrid“ nautisid eelmistel kümnenditel.

See eeldaks aga, et India loobub vaenulikust suhtumisest turgudesse, investeerib suuri summasid tervishoidu ja haridusse ning osutab rohkem tähelepanu põllumajandusele, selgus iga-aastasest majandusküsitlusest.

Maailma kiirema kasvuga suur majandus2017. aasta märtsiks on India aastane majanduskasv tõenäoliselt 7-7,75 protsenti. Prognoositakse, et selle aasta majanduskasv saab olema 7,6 protsenti ja eelmise aasta oma 7,2 protsenti.

Ametlikest andmetest selgub, et Indiast on saanud maailma kiireimini kasvav suur majandus. Sellega on üle võetud Hiina positsioon. Tõsi, majandusteadlased on skeptilised mõlema riigi andmete osas. Eelpool mainitud küsitlusest aga selgus, et Indiat peetakse nüüd „stabiilsuse turvasadamaks ning võimaluste maaks“.

Selgus ka tõsiasi, et India majanduskasv on globaalse kasvuga seotud kaks korda tihedamalt kui 90-date alguses. See tähendab, et globaalne majanduskriis mõjutaks India majandust märgatavalt – see on ekstreemne sündmus, mida Subramaniani sõnul ei saa välistada.

India rahandusminister esitleb riigieelarvet esmaspäeval. Praegu ei suudeta jõuda konensusele, kas loobuda puudujäägi vähendamise eesmärkidest, et anda majandusele hoogu juurde.

Subramanian pooldab eesmärkidest loobumist. Tema sõnul pole India probleem enam „kaksikpuudujääk“ – eelarve ja kaubanduse puudujäägid on saadud kontrolli alla. Nüüd on probleem aga ettevõtetes – nende bilansid pole sugugi heas seisus. Pankadel on palju halbu ja kahtlaseid laene ning mitmed suured ettevõtted ei suuda oma laena teenindada.

Jätkusuutmatu bilansiprobleem

Küsitlusest selgus, et turuosaliste arvates on bilansiprobleem „jätkusuutmatu“ ning „takistab erainvesteeringute tegemist“. See omakorda hoiab tagasi majanduse õitsele puhkemist.

Subramanian tõi välja ka mitmed peaminister Narendra Modi saavutused. Nende hulgas oli näiteks korruptsiooni vähendamine ning välismaistele otseinvesteeringutele seatud piirangute vähendamine. Modi on India peaminister olnud peaaegu kaks aastat.

Ta tõi välja ka hulga lõpule viimata plaane. Näiteks pole vastu võetud uusi kaupade ja teenuste makse – need blokeeriti opositsiooni poolt. Lisaks sellele on Indias jätkuvalt palju riigifirmasid ja nende erastamisprotsess on olnud aeglane.

Tõsi, Modi ei ole oma mainet turumajanduse pooldajana veel minetanud. „See maine on jätkuvalt investorite jaoks kutsuv,“ ütles Subramanian. Ta hoiatas, et see võib aga tulevikus kaduda, kui reformidega niivõrd aeglaselt jätkatakse.

Hetkel kuum