Äripäev • 9. märts 2016 kell 12:21

Riik hakkab paadunud kurjategijatega jõulisemalt tegelema

Riik hakkab paadunud kurjategijatega jõulisemalt tegelema.  Foto: Reuters/Scanpix

Riigi kriminaalpoliitika ettekandes täna riigikogu ees rõhutas justiitsminister Urmas Reinsalu, et kriminaalpoliitika eriti tähtis eesmärk on korduvkuritegevuse vähendamine ja riigi tugevam kehtestamine paadunud kurjategijate suhtes.

„Ausad inimesed ei pea avalikkuses tundma hirmu, vaid ühiskonnale ohtlikud paadunud kurjategijad peavad kartma. Korduv ohtliku kuriteo sooritamine peab olema kriminaalpoliitikas eriline oht, mida tõrjuda. Tartu kaubahalli juures toimunud juhtum näitab, et just paadunud kurjategijad on käitumises ohtlikumad ja ülbemad. See ülbus peab riigi poolt olema tugevalt tõrjutud. Ma tunnustan vaprat pereisa, kes kutsus kurjategijaid söakalt korrale,“ ütles Reinsalu.

Mullu vabanes vanglast ligi 2000 inimest. Nendest ligi 70% vabanes ilma igasuguse järelevalveta, mis tähendab, et nende puhul on uue kuriteo sooritamise tõenäosus suur.

Korduvkuritegevuse vähendamisel on Reinsalu hinnangul oluline saata riigist välja välisriigi kodakondsusega kurjategijad. Selleks kavatseb justiitsministeerium välja töötada ruumilise eripreventsiooni programmi, et saavutada korduvkuritegevuse vähendamine läbi lisakaristusena riigist väljasaatmise.

Reinsalu peab ka oluliseks, et teatud kurjategijate (terroristid, sarivägistajad või pedofiilid) puhul oleks põhiseaduslik võimalus karistuse tavapiire ületavaks kinnipidamiseks, et ühiskonda kaitsta.

Hetkel kuum