Kadri Põlendik • 22. märts 2016 kell 5:16

Donald Trump: NATO on Ühendriikidele liiga kallis

Donald Trump  Foto: Reuters/Scanpix

USA presidendivalimistel vabariiklaste kandidaadiks pürgiv Donald Trump teatas, et tema meelest peaks Ühendriigid üle vaatama oma seotuse NATOga, sest sõjaline liit on liiga kulukas.

CNNile antud intervjuus märkis Trump, et USA maksab NATO-le ebaproportsionaalselt palju, et tagada liitlaste turvalisus. „Ausalt öeldes peaksid nad rohkem raha panustama,“ ütles ta, viidates teistele liitlasriikidele. „Me maksame ebaproportsionaalselt. Seda on liiga palju ja ausalt öeldes on praegu maailm teistsugune kui siis, kui me sellele ideele tulime.“ Ta leidis, et USA sisuliselt toetab NATO kaudu Euroopat.

Trump ütles, et Washington hoolitseb Ukraina eest ja teised Euroopa riigid ei tegutse piisavalt, et toetada Kiievi valitsust, mis on juba pikka aega vastasseisus Moskvaga. Kuid Ukraina ei ole NATO liige ja Washington ei varusta riigi valitsust relvadega võitluses Moskva-meelsete separatistide vastu. Küll aga on Ühendriigid pakkunud vägivallatut abi ja aidanud toetada Ukraina majanduse ülesehitamist.

Trump esines sarnaste avaldustega ka Washington Postile antud intervjuus, kus ta märkis, et seab NATO vajalikkuse üleüldse kahtluse alla. Venemaa ja Ukraina konflikti kohta ütles ta, et NATO liitlased ei tee mitte midagi.

„Ukraina mõjutab meid palju vähem kui teisi NATO riike, kuid ometi on kogu raskus meie peal,“ ütles ta. „Nad ei tee mitte midagi. Miks teised riigid, kes on Ukraina lähiümbruses, ei tee midagi? Miks oleme alati meie need, kes juhivad, ja võimalik, et kolmandasse maailmasõtta Venemaaga,“ arutles Trump.

Hiljem oma CNNi intervjuus püüdis Trump oma sõnu pehmendada, väites, et USA ei peaks oma rolli NATOs vähendama, küll aga peaks kokku tõmbama kulusid.

Trump seadis mõlemas intervjuus kahtluse alla USA osaluse ka teistes välisriikides, märkides, et Ühendriigid peaksid keskenduma iseenda ülesehitamisele, mitte näiteks ehitama Iraaki pidevalt koole, mis üha uuesti maha pommitatakse.

Hetkel kuum