Sirje Rank • 22. aprill 2016 kell 8:15

Obama annab brittidele sõbra nõu

USA president Barack Obama saabus Londonisse  Foto: Scanpix/Reuters

USA president Barack Obama saabus eile kahepäevasele visiidile Suurbritanniasse, et isiklikult õnnitleda kuninganna Elizabeth II tema 90. sünnipäeva puhul ning ühtlasi avaldada toetust peaminister David Cameroni kampaaniale, et britid end referendumil Euroopa Liidust välja ei hääletaks.

Obama sõnastas oma seisukohad ajalehes Daily Telegraph ilmunud arvamusartiklis, kus ta rõhutab, et otsuse 23. juunil toimuval referendumil langetavad britid ise. Kuna aga USA on väga huvitatud, et Suurbritannia Euroopa Liidust ei lahkuks, siis – arvestades USA ja Suurbritannia lähedast erisuhet – võttis ta vabaduse anda brittidele sõbra nõu. Tunnistavad ju ka kümned tuhanded Euroopa kalmistutele maetud sõdurid seda, kui tihedalt USA ja Euroopa saatus on seotud. „See tee, mille te nüüd valite, kangastub ka tänase põlvkonna ameeriklaste tulevikuväljavaadetes,“ kirjutas Obama.

Obama rõhutab, kui palju on Euroopa Liitu kuulumine aidanud võimendada Suurbritannia väärtuste – demokraatia, õigusriik, avatud turud – levikut kontinendil ja kaugemal. „EL ei vähenda Suurbritannia mõju – see võimendab seda. Tugev Euroopa ei ohusta Suurbritannia liidrirolli maailmas, see toetab Suurbritannia globaalse liidri rolli,“ kirjutab Obama ja jätkab, et USA hindab kõrgelt Suurbritannia panust Euroopa Liidu seisukohtade ja ilme kujundamisel. „USA ja maailm vajavad, et jääksite sama mõjukaks, ka Euroopas.“

Samuti rõhutab USA president, et maailma riikide ees seisvaid suurimaid probleeme terrorismist kliima soojenemiseni saab kõige edukamalt lahendada ühiselt, mitte üksi tegutsedes. Ja koos tegutsevad riigid on kõige mõjukamad. „Praegu on selline aeg, kus sõpradel ja liitlastel tuleb kokku hoida,“ kirjutab ta.

Le Pen ulatab käe

Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise (nn Brexit) pooldajad ei vaata Obama visiidile hea pilguga. Londoni linnapea Boris Johnson ja Brexiti kampaania üks mõjukamaid liidreid süüdistas Obamat silmakirjalikkuses, kui ta soovitab brittidel jätkata liidus, mis riigi iseotsustamise võimet sedavõrd piirab. USA ise selliste piirangutega ei lepiks.

Brexiti kampaaniat on lubanud toetama tulla Prantsusmaa Rahvusrinde juht Marine Le Pen, kes kavandab Londoni visiiti mai lõpus või juuni alguses.

Marine Le Pen loodab, et britid sillutavad teed ka Prantsusmaa lahkumisele Euroopa Liidust.

„Meile öeldakse, et kuna Euroopa Liit hästi ei toimi, on meil veel rohkem Euroopat vaja,“ ütles Le Pen teisipäeval raadiojaamale Radio Classique. „Kuid kas prantslased on sellega nõus? Parim viis teada saada on korraldada referendum. David Cameron on astunud esimese sammu,“ vahendas Financial Times.

Seevastu USA teise maailmasõja järgne välispoliitika on püüdnud Euroopas koostööd ja lõimumist edasi viia, et – ka oma riigi huvides – enam mitte kontinendi sõdadesse kistud saada. Ükski Ameerika president ei taha näha, et see raskelt kätte võidetud pärand lagunema hakkaks ja et otsa teeks lahti USA lähim liitlane, kirjutas Peter Spiegel ajalehes Financial Times.

Hetkel kuum