Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    10 tähtsat tehnikavidinat läbi aegade

    iPhone 3GFoto: epa

    Ajakiri Time pani kokku nimekirja 50 olulisest tehnikavidinast läbi aegade, toome neist ära esimesed kümme.

    Mitu edetabelisse sattunud tehnikavidinat on esimesed omasugused, samas kui mõni seadeldis tegi mõnes muus aspektis oma eelkäijatele pika puuga ära. Esimese näiteks võiks siinkohal tuua Sony Walkmani, teise puhul iPodi.
    Kohtadelt 50-11 leiab näiteks Segway, Fitbiti, Oculus Rift virtuaalreaalsuse prillid, Apple’i iBooki, Motorola Dynatac 8000x, Nokia 3210, Sony Playstationi, Polaroid kaamera, Apple’i iPadi ja TomTomi GPS-seadme.
    Nimekirja panid kokku ajakirja Time tehnikatoimetajad, -ajakirjanikud ning reporterid.
    Magic Wand kaelamassaažiaparaatFoto: Wikimedia Commons
    10. Magic Wand kaelamassaažiaparaat. Seade on olnud kasutuses juba 1960. aastatest saadik ning tegu on Jaapani tehnoloogiakompanii Hitachi tõenäoliselt tuntuima tootega. Magic Wand meenutab välimuselt mikrofoni, mille „pea“ on vibreeriv ning peaks seega aitama vähendada pingeid kaelalihastes.
    Apple'i teise põlvkonna iPod Classic, mis väljastati 9 kuud pärast esimest iPodi.Foto: Wikimedia Commons
    9. Apple'i iPod. Apple’i iPod polnud küll esimene MP3-mängija, ent just seda seadet loetakse esimeseks tõsiseltvõetavaks konkurendiks CD-mängijatele, mis pärast iPodi tulekut oma mõjuvõimu hakkasid kaotama. iPod ulatas ühtlasi n-ö abikäe piraatlusele, sest selle tulekuga said inimesed väikeses seadmes kaasas kanda tuhandeid laule. Ühtlasi tasub ära märkida ka iPodi olulisuse Apple’i enda jaoks. iPod oli taskukohane paljudele inimestele ning seega sai ettevõte oma ridadesse tõenäoliselt palju tulevasi fänne, kes hiljem soetasid endale ka teisi Apple’i tooteid.  
    Kodak Brownie teine mudel, mis anti välja 1901. aastal ja maksis juba 2 dollarit.Foto: Wikimedia Commons
    8. Kodak Brownie Camera. Kodaki kultuskaamera oli taskukohane kõigile, kuna see maksis vaid üks dollar. Koos filmiga jäi hind sisuliselt samaks. Esimest korda tutvustati seda 1900. aastal, kui kaamera esimest korda kolmjala otsast alla võeti ning tavakasutusse võeti. Kodaki jaoks oli kaamera oluline just seetõttu, et ettevõte sai suurema hooga käima lükata oma fotofilmiäri. Ja ülejäänud maailma jaoks oli kaamera oluline seetõttu, et inimesed sai pildile püüda olulisi hetki enda ja oma lähedaste elust.
    Ameerika Ühendriikides valmistatud Regency TR-14 transistorraadio koos nahast vutlariga.Foto: Wikimedia Commons
    7. Regency TR-1 transistorraadio. Firma Regency toodetud esimene kaasaskantav raadio märkis aega, kui varem kaugena tundunud tehnikavidinad said inimesele lähedamaks ning muutusid ühtlasi ka väiksemaks. Teise maailmasõja järgse aja ühe revolutsioonilisema seadme arendas Texas Instruments ning raadio sisemuses peituva tehnoloogilise lahendusega tuli välja Bell Labs. Seade lasti välja 1954. aastal ning toona maksis see 49 dollarit ja 95 senti.
    6. Victrola grammofon. Kuigi fonograaf leiutati 1877. aastal, oli just Victor Talking Machine Company toodetud Victrola grammofon selline seade, mis tutvustas „tavalistele“ peredele koduseid plaadi pealt muusika mängimise võimalusi. Seadme heli võimendav ruupor oli peidetud puust kastikesse, mis andis sellele klanitud ja peene mööblieseme välimuse. Eriti populaarseks osutusid vinüülid, mille peal tuntud klassikalise muusika palad.
    5. IBMi mudel 5150. Milline küll näeks välja tänapäeva arvutiturg, kui ei oleks olnud IBMi personaalarvutit? Maailmas oli küll enne selle mudeli tutvustamist 1981. aastal juba personaalarvuteid olemas, kuid IBMi müügistrateegia tegi sellest metsikult eduka toote. 5150st veelgi mõjukam oli IBMi otsus lubada teistel tootjatel kasutada oma operatsioonisüsteemi DOS. Tänu sellele tekkisid nn IBMi kloonid, mis on sisuliselt peaaegu kõigi tänapäeva arvutite eelkäijad, kui välja arvata Apple'i toodang.
    IBMi esimene personaalarvuti, mudel 5150.Foto: EPA
    Sony Walkmani esimene mudel 1979. aastast.Foto: Wikimedia Commons
    4. Sony Walkman. Sony Walkman oli esimene kaasaskantav kassettmängija, mis ühendas endas lihtsuse ning taskukohasuse. Kuigi vinüülplaadid olid Walkmani tulemise aegu veel väga populaarsed, võimaldas see seadeldis kasutajal muusikat endaga kõikjal kaasas kanda ja oma lemmikkassette kuulata. Ühtlasi on Walkman teerajaja veel teiseski valdkonnas – kuna kasutaja kuulas muusikat kõrvaklappide kaudu, ei pidanud ta oma muusikat kellegi teisega jagama. Sony müüs üle 200 miljoni kassettpleieri ning Walkman sillutas ühtlasi teed CD-mängijatele ning hiljem iPodile.
    Apple'i Macintoshi arvuti esimene, 1984. aastal välja lastud mudelFoto: Reuters/Scanpix
    3. Apple Macintosh. „Kas Big Blue (IBMi hüüdnimi – toim) domineerib kogu arvutitööstust? Kogu infoajastut? Kas George Orwellil oli 1984. aasta kohapealt õigus?“ alustas Steve Jobs reklaami, milles tutvustati avalikkusele Macintoshi arvutit. Apple’ist sai seega IBMile tõsiseltvõetav konkurent: arvutil oli graafiline kasutajaliides, kergesti kasutatav hiir ja kena väljanägemine. Suured kulud ja Microsofti edukas Windowsi tarkvara töötasid Maci vastu ja hoidsid seda igavese teisena. Ent see masin pani igaveseks paika eeskuju, mismoodi inimesed arvutitega suhtlevad.
    2. Sony Trinitron. Tuntud ajakirjanik Edward R. Murrow kirjeldas kunagi televisiooni kui midagi, mis on lihtsalt kasti sisse pandud juhtmed ja valgustus. Kõigist neist kastides on meeldejäävate ees esirinnas Sony Triniton, mis lansseeriti 1968. aastal, kui värvitelerid hakkasid lõpuks levima. Trinitron oli esimene TV vastuvõtja, mis võitis Emmy auhinna ning müüs järgneva 25 aasta jooksul rohkem kui 100 miljonit seadet üle kogu maailma.
    1. iPhone. Apple’i tuntuima toote iPhone’i on ajakirja Time tegijad valinud olulisimaks tehnikavidinaks läbi aegade. Apple oli esimene ettevõte, mis pani tõeliselt võimsa arvuti miljonite inimeste taskusse, kui 2007. aastal toodeti esimene iPhone. Nutitelefonid olid olemas juba varem, ent ükski neist polnud nii mugav ja ilus kui iPhone. Apple’i seadmega algas uus ajajärk, kus kohmakaid telefone ja staatilisi nuppe asendas puutetundlik ekraan, kuhu klahvid ilmusid siis, kui neid vaja oli. Ent iPhone’i tegid tõeliselt atraktiivseks selle tarkvara ja hiljem lisandunud rakenduste pood. Apple aitas massidesse tuua ja populariseerida mobiiliäppe, mis muutsid seda, kuidas me suhtleme, mängime, ostleme, töötame ja täidame paljusid igapäeva ülesandeid. Kõige rohkem muutis see telefon täielikult meie suhet andmetöötluse ja informatsiooniga - selle muutuse mõjusid tunneme ilmselt veel aastakümneid.
    Steve Jobs tutvustas maailmale esimest iPhone'i 2007. aasta jaanuaris toimunud Macworld Expol.Foto: EPA
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.